Als je een horecabedrijf hebt, dan wil je waarschijnlijk muziek en/of videobeelden kunnen afspelen voor je gasten. In dat geval moet je rekening houden met de vergoedingen die je moet betalen voor het afspelen van ‘beschermde muziek en beelden’. De partijen die deze vergoedingen innen zijn Buma, Sena en Videma. Wil je geen vergoedingen betalen voor muziek in jouw bedrijf? Dat kan met een abonnement op KHN Muziek.

Buma

Buma (in de volksmond Bumastemra genoemd) is de auteursrechtenorganisatie in Nederland die de belangen van componisten en tekstdichters behartigt. Buma is ook de partij die de vergoedingen incasseert voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar. Dit betekent simpel gezegd dat je, als je in jouw bedrijf muziek afspeelt, een vergoeding moet betalen aan Buma. Met een lidmaatschap van KHN ontvang je 17,5% extra korting bij Buma.

Sena

Sena is de partij in Nederland die de vergoedingen voor naburige rechten incasseert. Dit zijn de vergoedingen die je betaalt voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in jouw bedrijf. De inkomsten die Sena genereert worden verdeeld onder de betreffende artiesten en platenproducenten. Met een lidmaatschap van KHN krijg je hoge kortingen op het tarief dat je Sena moet betalen.

Videma

Als je jouw gasten tv aanbiedt, op hun kamer of in het café of restaurant, moet je volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma´s. Hiervoor neem je contact op met Videma, die de licenties verstrekt voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Met een lidmaatschap van KHN ontvang je bij Videma een korting tot 12%.

ESPN

Als je in jouw horecabedrijf live sportwedstrijden wilt uitzenden dan heb je een licentie nodig van ESPN Zakelijk. ESPN is dé live sportzender van Nederland en zendt onder andere alle speelrondes van de Eredivisie uit en de wedstrijden van de UEFA Europa League. Ook is er aandacht voor American Football, basketbal en tennis. Met een lidmaatschap van KHN ontvang je 7,5% tot 12,5% korting op deze licentie.

Spotify, mag dat dan wel?

Spotify mag je niet gebruiken in jouw zaak. Volgens de gebruiksvoorwaarden van Spotify mag Spotify alleen voor privégebruik worden ingezet. Dat geldt ook voor diensten als Last.fm, Nokia Comes With Music en Apple Music.

Reprorecht

Daarnaast is er in Nederland nog zoiets als reprorecht. Dit is een vergoeding die je moet betalen voor het dupliceren van beeldmateriaal zoals faxen, kopiëren en scannen. De factuur bedraagt ongeveer 30 euro en je ontvangt deze vanzelf.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens