Hoe wordt de vakantie van de medewerker vastgesteld? En wanneer mag je een verzoek afwijzen? KHN geeft antwoord én advies!

In de horeca-cao staat dat je het tijdstip van aanvang en einde van vakantie in overleg met de medewerker moet vaststellen. Jouw medewerker moet het vakantieverzoek schriftelijk indienen. Reageer je niet binnen twee weken schriftelijk op het verzoek, dan is de vakantie toegekend conform de wensen van de medewerker.

Verzoek afwijzen

Je mag het verzoek om vakantie afwijzen als daar een goede reden voor is. Voorbeelden van redenen om het vakantieverzoek van de medewerker af te wijzen zijn bijvoorbeeld de bezetting in het bedrijf of onvoldoende vakantiesaldo. In dat laatste geval kun je het tekort aan vakantiesaldo ook opvullen door plusuren.

Aaneengesloten weken

Uw medewerker heeft recht op een vakantieperiode van drie aaneengesloten weken. Op verzoek van de medewerker of als de werkzaamheden dit noodzakelijk maken, kan de aaneengesloten vakantie worden beperkt tot twee weken. In dat geval heeft de medewerker recht op nog een aaneengesloten vakantie van één week.

Vakantie afkeuren of intrekken

Je kan, met een gewichtige reden en na overleg met jouw medewerker, het eerder vastgestelde tijdvak van een aaneengesloten vakantie wijzigen. De schade die de medewerker door deze wijziging lijdt, moet je dan vergoeden. Indien je tijdig een vakantieaanvraag hebt afgekeurd en de medewerker geeft aan dat hij toch op vakantie gaat, kun je hier van te voren een officiële waarschuwing voor geven. Gebruik hiervoor de modelbrief 'waarschuwing werknemer ongeoorloofd vakantie'. Je waarschuwt de medewerker dan dat er consequenties aan verbonden kunnen worden als hij toch op vakantie gaat. Neem eerst contact op met KHN Advies voordat je hiertoe overgaat. KHN Advies is te bereiken via 0348 48 94 89 of e-mail naar khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens