Of het nu gaat om het beter bereiken van je gasten of potentiële medewerkers, efficiënter werken, het verhogen van je winst of het aanpassen aan de huidige digitale tijd. De Digitale Werkplaats helpt je bij de digitalisering van jouw bedrijf. En het enige wat het jou kost, is een beetje van je tijd.

Bij de Digitale Werkplaats word je geholpen door studenten onder begeleiding van docenten en experts. Samen zoeken zij naar een oplossing voor jouw digitale vraagstuk. Denk aan het bereiken van de juiste doelgroepen, het inzetten van een loyaliteitsprogramma, slim gebruikmaken van social media of het automatiseren van je bestelsysteem: je krijgt een antwoord op je vraag. Daarnaast geef je studenten de kans aan de slag te gaan met een interessante praktijkopdracht én maak je kennis met de werknemers van de toekomst.

Ga naar de veelgestelde vragen.

Meld je direct aan

Hoe werkt het?

1. Kies een van de drie vraagstukken hieronder óf formuleer je eigen vraag. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina.

2. Een Digitale Werkplaats uit jouw regio neemt contact met je op om je digitaliseringsvraag te bespreken. Aan de hand dan dit intakegesprek gaan zij op zoek naar een student (of studentengroep) die het beste in staat is om jouw vraagstuk te beantwoorden.

3. Zodra de studenten zijn gevonden, koppelt de Digitale Werkplaats de juiste contactpersoon aan jou. Verdere afstemming van de opdracht en werkzaamheden gebeurt in overleg tussen jou, de student(en) en de begeleider van de onderwijsinstelling.

4. De studenten komen met concrete adviezen die aansluiten bij jouw bedrijf.

    Wat verwachten we van jou als horecaondernemer?

    Als een student of studententeam voor je aan de slag gaat, verwachten we dat je als ondernemer wekelijks contact hebt met de student(en). Dit kost 1 tot 2 uur per week. Je bespreekt dan de voortgang en bekijkt eventuele tussenproducten. Op deze manier zorg je ervoor dat de student goed wordt begeleid en het beste resultaat voor jouw bedrijf kan behalen.

    Praktische info

    • Aanmelden kan t/m 10 november 2023
    • Dit uitvoering vindt plaats in het voorjaar van 2024

    Vraagstukken

    Hieronder vind je enkele vraagstukken waar studenten je via de Digitale Werkplaats mee kunnen helpen.

    Hoe kun je tijd besparen door te digitaliseren?
    Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van registratieformulieren voor hygiëne- en schoonmaakcontroles, inkooplijsten, roosters en andere checklists.
    Bereik je doelgroep
    Zijn toeristen jouw belangrijkste bron van inkomsten? Of zoek je nieuwe medewerkers met bepaalde vaardigheden? Krijg hulp bij het online bereiken van de juiste doelgroep.
    Data-analyse: wat kun je hiermee en hoe pak je dit aan?
    Wanneer is het erg druk in jouw zaak, wat zijn de favoriete gerechten van je gasten en welke drankjes gaan het snelst? Perfectioneer je service en maximaliseer je winst met het verzamelen van data.
    Overige vragen
    Heb je een andere vraag op het gebied van sales, online marketing, data-analyse of automatisering? Ook daarbij kan de Digitale Werkplaats jou helpen.

      Meld je aan

      Veelgestelde vragen

      Zijn er kosten verbonden aan deelname aan de Digitale Werkplaats?
      Nee, een traject bij een Digitale Werkplaats is kosteloos. Wel vereist het tijd en moeite van de ondernemer om de studenten wegwijs te maken binnen het bedrijf.

      Hoe gaat de samenwerking? Komen de studenten bij mij langs of is alles online?
      Studenten komen uit de regio en komen dus ook zeker langs op locatie. Exacte afspraken worden gemaakt tijdens het intakegesprek.

      Als ik me nu aanmeld, wanneer kunnen we dan beginnen?
      Dit hangt af hoe snel de match gemaakt kan worden tussen de studenten en de ondernemer. Waarschijnlijk zullen studenten in het eerste kwartaal van 2024 ingezet worden.

      Wat is de tijdsinvestering die van mij wordt verwacht tijdens het begeleiden van studenten?
      Gemiddeld 1 á 2 uur per week gedurende de looptijd van het traject.

      Hoe gaat het proces van het kiezen van studenten in zijn werk?
      De projectleider van de betreffende Digitale Werkplaats zal tijdens het intakegesprek samen met de ondernemer de onderzoeksvraag verder specificeren. Op basis van deze vraag en de beschikbaarheid van studenten wordt de match gemaakt.

      Hoe kan ik er zeker van zijn dat de studenten de juiste expertise hebben?
      Die garantie kan niet voor 100% geboden worden. Wel worden jouw wensen nadrukkelijk in de uiteindelijke match meegenomen.

      Hoe wordt de vertrouwelijkheid van mijn bedrijfsgegevens en -processen beschermd tijdens het project?
      Studenten leveren vaak een advies of een prototype, dus in de praktijk komen bedrijfsgegevens en -processen niet buiten de bedrijfsomgeving.

      Zijn er bepaalde vereisten waaraan mijn horecazaak moet voldoen om deel te kunnen nemen?
      De Digitale Werkplaatsen zijn in het leven geroepen om kleine ondernemers te helpen bij de eerste stappen van digitaliseren. Dat betekent dat alleen bedrijven met medewerkers in dienst zich kunnen aanmelden voor een traject bij een Digitale Werkplaats. ZZP’ers komen niet in aanmerking voor een traject bij een Digitale Werkplaats.

      Wat is de duur van het digitaliseringsproject en wanneer kan ik concrete resultaten verwachten?
      Over het algemeen werken studenten een semester aan de opdracht. In enkele gevallen zal dit een korter traject worden. Tijdens het intakegesprek met de projectleider kan hier meer duidelijkheid over gegeven worden.

      Is er na afloop van het project de mogelijkheid tot verdere ondersteuning of begeleiding voor eventuele aanpassingen of uitbreidingen?
      Het eindproduct van een traject bij een Digitale Werkplaats is in de meeste gevallen een beknopt adviesrapport met daarin de aanbevelingen hoe het advies kan worden opgepakt en uitgevoerd. In sommige gevallen wordt er een prototype opgeleverd. Wanneer een ondernemer enthousiast is over de samenwerking en het eindresultaat, kan in overleg een nieuw traject worden opgestart op een van de overige werkgebieden van de digitale werkplaats (online marketing en sales, automatisering, data).

      Meld je aan

      Zet de eerste stap naar succesvolle digitalisering van jouw horecabedrijf!

      * De Digitale Werkplaatsen zijn opgericht door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, onderwijsinstellingen, lokale overheden en het bedrijfsleven. De uitvoering is in handen van Katapult.