Ben jij benaderd door het Pensioenfonds Detailhandel met de mededeling dat je je verplicht bij hen moet aansluiten omdat je aan bezorging doet? Laat het ons weten als je daar vragen over hebt. Als horecaondernemer ben je namelijk over het algemeen aangesloten bij het Pensioenfonds Horeca & Catering.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Het Pensioenfonds Detailhandel benadert horecaondernemers die aan bezorging en afhalen doen.
  • Zij vinden dat mogelijk hun pensioenregeling van toepassing is als er meer wordt bezorgd/afgehaald dan dat er ter plaatse wordt geconsumeerd.
  • Wij zijn het daar niet mee eens; horecaondernemers en hun werknemers vallen volgens ons over het algemeen onder het Pensioenfonds Horeca & Catering
  • Ben jij ook benaderd en heb je vragen? Neem contact op met KHN Advies

Welk pensioenfonds is op jouw medewerkers van toepassing?

In een pensioenregeling wordt bepaald op welke medewerkers de regeling van toepassing is. Dat staat beschreven in de werkingssfeer. Deze werkingssfeer is in veel gevallen verplicht gesteld door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Daarom moeten alle werkgevers en medewerkers die binnen deze werkingssfeer vallen, premie afdragen aan het pensioenfonds. Met deze premie wordt vervolgens pensioen opgebouwd voor de medewerkers.

Koninklijke Horeca Nederland is betrokken bij de totstandkoming van de pensioenregeling die uitgevoerd wordt door het Pensioenfonds Horeca & Catering. Samen met vakbonden is de inhoud van deze regeling overeengekomen. We hebben dus ook met hen afgesproken wie er onder de werkingssfeer vallen. Deze pensioenregeling geldt, vanwege de verplichtstelling door de Minister van SZW, voor alle werkgevers en medewerkers in de Horecasector.

Voor medewerkers in de Detailhandel-branche is ook een pensioenregeling opgesteld. Wij zijn hier niet bij betrokken. Andere brancheorganisaties die actief zijn in deze branche hebben deze rol. Het Pensioenfonds Detailhandel voert deze pensioenregeling uit. Ook deze regeling kent een werkingssfeer die verplicht is gesteld door de Minister van SZW.

Samengevat: op basis van de werkingssfeer van beide regelingen moet duidelijk zijn bij welk pensioenfonds een ondernemer aangesloten hoort te zijn en waar er pensioen wordt opgebouwd voor de medewerkers. Hier kan geen ruis tussen bestaan: op een medewerker kan slechts één pensioenregeling van toepassing zijn.

Pensioenfonds Detailhandel benadert horecaondernemers

Horecaondernemers die hun gasten de mogelijkheid bieden om maaltijden en dranken af te halen of te laten bezorgen, worden steeds vaker benaderd door het Pensioenfonds Detailhandel. Zij geven aan dat bezorg- en afhaalrestaurants onder hun werkingssfeer vallen, tenzij je kunt aantonen dat meer dan 50% van de loonsom betrokken is bij het direct ter plaatse nuttigen van maaltijden en drinken (en dus minder dan 50% aan bezorging en afhalen). Hierbij wordt verwezen naar jurisprudentie.

Bij veel horecaondernemers is bezorging en afhalen onderdeel van het bedrijfsconcept. Wij zijn het er niet mee eens dat – zodra hier meer dan 50% van de loonsom aan te koppelen valt – dit automatisch betekent dat de pensioenregeling van het Pensioenfonds Detailhandel van toepassing is. In de werkingssfeer van de pensioenregeling van het Pensioenfonds Horeca & Catering staat namelijk beschreven dat horecabedrijven onder deze regeling vallen. Hierbij wordt toegelicht wat onder een horecabedrijf wordt verstaan (o.a. hotel-, pension-, restaurant-, café- cafetaria-, lunchroom- en cateringbedrijven). Het maakt daarbij niet uit of een onderneming wel of niet aan bezorging en afhalen doet.

Neem bij vragen contact op met KHN Advies

Ben je benaderd door het Pensioenfonds Detailhandel en heb je hier vragen over, neem dan contact op met onze collega’s van KHN Advies. Wij zetten ons actief in om gesprekken te voeren met beide pensioenfondsen en de betrokken organisaties (brancheorganisaties en vakbonden) om ervoor te zorgen dat duidelijk is en blijft onder welk pensioenfonds horecaondernemers vallen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens