In Nederland is voor veel beroepen een tekort aan arbeidskrachten. Dat geldt zeker ook voor de horeca. Maar in andere landen binnen de EU zijn vaak nog wél mensen beschikbaar. Werven in het buitenland kan daarom helpen bij het terugdringen van personeelstekorten.

Waar liggen kansen voor de horeca?

Diverse horecafuncties zijn lastig op te vullen in Nederland, terwijl in sommige andere landen sprake is van een overschot. Het gaat dan onder andere om:*

Restaurantkoks – DK, HU
Medewerkers bediening horeca – HU SK
Schoonmakers in Hotels, kantoren - AT, DK, DE, HU, LU, NO
Keukenhulpen - AT, BE, DK, DE, LU, SE, SK
Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars - AT, LV, PT
Barpersoneel- DK, HU, LV, SE
Fastfoodbereiders – BE, HU
Hotelreceptionisten - BG, DK, HR, LV, SE
Restaurnantmanagers - AT, DK, HU, LV

*) De afkortingen verwijzen naar de landencodes: BE België, LU Luxemburg, BG Bulgarije, HU Hongarije, CZ Tsjechië, MT Malta, DK Denemarken, NL Nederland, DE Duitsland, AT Oostenrijk, EE Estland, PL Polen, IE Ierland, PT Portugal, EL Griekenland, RO Roemenië, ES Spanje, SI Slovenië, FR Frankrijk, SK Slowakije, HR Kroatië, FI Finland, IT Italië, SE Zweden, CY Cyprus, NO Noorwegen, LV Letland, CH Zwitserland, LT Litouwen

Bron: European Labour Authority/bewerkt door UWV, data gaan over de eerste helft van 2022

Werven in Nederland

Maar ook in Nederland zijn er nog perspectieven voor de werving, als je wat meer outside the box kijkt. We hebben bijvoorbeeld een tekort aan restaurantkoks, maar instellingskok is juist een overschotberoep in ons land.

Medewerkers werven in het buitenland

Medewerkers werven in een ander land is één van de mogelijke oplossingen voor personeelstekorten. Uit werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat 9% van de werkgevers in Nederland met moeilijk vervulbare vacatures in het buitenland werft. Door het vrije verkeer van werknemers binnen Europa, hebben mensen de mogelijkheid om in een ander land te gaan werken. Hierbij kan European Employment Services (EURES) helpen. Bij het EURES-netwerk kun je terecht voor diensten op het gebied van werken en werven over de grens, zoals begeleiding en advies op maat.

Meer informatie

Tekort- en overschotberoepen in Europa, juni 2023 (410 kB)

Het EURES-netwerk: werken en werven over de grens