Op donderdag 5 oktober 2023 vond het hoteloverleg plaats van KHN Zaanstreek.

De hotelmanagers van de verschillende hotels in de Zaanstreek verzamelden zich bij Inntel Hotels Zaandam Amsterdam. Er stond een heerlijke lunch voor ons klaar. Onderstaand tref je de besproken punten aan:

Update hotels

De hotels delen in dit overleg diverse onderwerpen, zoals trends, bezettingen en opvallende zaken. Gemeente Zaanstad is aanwezig om meer te vertellen over nieuwe aanvragen die binnen komen en de status van huidige aanvragen voor extra hotels en/of kamers.

Visitor Data

Visitor data heeft een nieuwe portal. Bij een volgend overleg nodigen we Visitor Data uit om hier meer over te vertellen.

Toeristenbelasting

De tarieven toeristenbelasting voor 2024 worden hoogstwaarschijnlijk geïndexeerd met 7%. Cruiseschepen betalen op dit moment een toeslag voor het gebruik van de kade en hierin is de toeristenbelasting verwerkt. Gemeente Amsterdam wil een toeristenbelasting van 12,5% invoeren. Lees hier meer.

23 januari 2024 - FAM-trip

Op dinsdag 23 januari 2024 is de FAM-trip gepland. Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ) heeft met de partners een werkgroep opgericht om de FAM trip te organiseren. Deze groep bestaat uit het Inntel Hotel, Taets Art & Event Center en JP1886 in combinatie met de zalen bij FluXus. Ook Broeks Events sluit hierbij aan. Er is een conceptprogramma waarin deze locaties gedurende de ochtend bezocht worden.

Er is tevens een speeddate sessie waar er een soort beursvloer beschikbaar is voor andere organisaties en voor hotels, locaties, event organisors. Hier kun je je aan de agents presenteren en te netwerken. Aan het “huren” van de tafel zullen beperkte kosten verbonden zijn, afhankelijk van het aantal participanten. Aanmelden hiervoor kan via anneke.wijdogen@zaans.nl.

Magazine Zaans Welkom

Afgelopen jaar heeft SMZ een Glossy Magazine uitgebracht voor nieuwe inwoners voor de Zaanstreek. Een versie van deze glossy zou ook voor de horeca geschikt kunnen zijn om gasten te inspireren over de Zaanstreek en hen naar de leukste winkels, culturele instellingen en horecabedrijven te gidsen, maar ook te inspireren met verhalen over de streek. Stichting Marketing Zaanstreek onderzoekt of dit interessant is.

Vakantiebeurs

In samenwerking met Stichting De Zaanse Schans en het Zaans Museum gaat SMZ in januari naar de vakantiebeurs. Er wordt hiervoor een speciale flyer samengesteld. Is er vanuit de hotels interesse om hier een arrangement in te plaatsen? Doelgroep is met name Nederlandse markt. Heb je hier een idee over? Laat het weten via anneke.wijdogen@zaans.nl.

Arrangement 50 jaar Zaanstad

De hotels hebben afgesproken een speciaal arrangement voor 50 jaar Zaanstad samen te stellen. Een dergelijk arrangement kan ook opgezet worden rond Roze Zaterdag.

Nieuw overleg gemeente

KHN Zaanstreek heeft een vernieuwd overleg met de gemeente gepland die minder zal gaan over overlast en veiligheid, maar meer gebaseerd zal zijn op de toegevoegde waarde van de horeca en samenwerking. Het eerstvolgende overleg is maandag 30 oktober aanstaande om 19.00 uur in het Stadhuis.

Vernieuwen horecacategorieën

Gemeente Zaanstad kijkt naar het vernieuwen van de horecacategorieën, ‘de staat van horeca activiteiten’. De huidige categorieën zijn verouderd en worden herzien. Deze indeling hangt onder andere samen met bestemmingsplannen en vergunningen.

Nieuws vanuit KHN

  • Het laatste nieuws over het in werking treden van de ‘Digital arkets Act’ (Rate Parity) vind je hier.
  • Let op de phising activiteiten die plaatsvinden op naam van Booking.com. Mocht je hiermee in aanmerking komen, meld het bij Booking.com. Zie hier meer info.
  • Er zijn berichten dat KHN voor de CAO per 2024 forse loonsverhogingen door wil voeren, maar dit klopt niet. Zie hier meer informatie.
  • In samenwerking met VNO NCW zet KHN zich in de verhogingen van het minimum loon terug te dringen, zie hier meer info.
  • De provincie organiseert op maandag 16 oktober aanstaande een online presentatie over een nieuw model rond scraping van airbnb locaties. Mocht je dit willen volgen laat het weten via zaanstreek@khn.nl.

Volgend overleg
Het volgende overleg wordt binnenkort gepland. Tijdens dit overleg zal Visitordata een update verzorgen en nodigen we Green Hotel Club uit voor een presentatie. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Heb je onze Facebookpagina al geliked?