Donderdag 10 november 2022 maakte SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend. Er werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd. Met de bekendmaking van de Top 10 is de eerste fase van de wedstrijd afgesloten. In december wordt bekend welke van deze leerbedrijven zich hebben geplaatst voor de Top 3.

De wedstrijd, die SVH namens de horecabranche organiseert, startte begin september met de nominatieronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven opgeven. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Een aantal punten waar de leerbedrijven tijdens de eerste ronde van de wedstrijd op werden beoordeeld zijn het opleidingsklimaat, de betrokkenheid van het leerbedrijf bij de leerling en de visie op opleiden. Een videopitch, het opleidingsplan en een testimonial van een leerling zijn belangrijke onderdelen.

Dit is de Top 10 van editie 2022/2023 in alfabetische volgorde:

  • De Hof, Renswoude
  • De Werf, Veere
  • ’t Kruisselt, De Lutte
  • Nakal, Meijel
  • Nederheide, Milheeze
  • ’t Noorden, Aalten
  • Ron Gastrobar, Amsterdam
  • TerSpegelt, Eersel
  • The Lemon Tree, Deventer
  • ’t Voorhuys, Emmeloord

Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: “We merken dat leerbedrijven die deelnemen aan de wedstrijd vaak al een ontzettend goed opleidingsklimaat hebben en enorm betrokken zijn bij hun leerlingen. Dit zien we onder andere terug in de opleidingsplannen, waar veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en groei van de leerling. We zien ook een aantal oude bekenden terug in de Top 10. Deze bedrijven blijven zichzelf continu verder ontwikkelen als leerbedrijf en vallen hierdoor ook dit jaar in positieve zin weer op binnen de wedstrijd.”

Verdere wedstrijdverloop

De leerbedrijven uit de Top 10 worden deze maand bezocht door een commissielid van de wedstrijd. Dit om een goede indruk te krijgen van het leerbedrijf. Daarnaast gaat het commissielid tijdens het bezoek in gesprek met leerlingen en leermeesters over de uitvoering van de opleidingsplannen en de opleidingsvisie.

De ervaringen van de commissieleden worden besproken in de voltallige wedstrijdcommissie, met daarin vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars van de wedstrijd Van der Valk Sassenheim-Leiden en ’t Havenmantsje. Op basis van de top 10-ranking en de ervaringen van de commissieleden met de leerbedrijven, bepaalt de wedstrijdcommissie welke drie leerbedrijven een plek in de finale bereiken.

We zoeken ook: de beste leermeester

De rol van de leermeester wordt dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. De beste leermeester komt in beeld bij het commissiebezoek aan de leerbedrijven die de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bereiken.

Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op de Horecava in 2023 bekendgemaakt. Bekijk de volledige lijst met erkende leerbedrijven die genomineerd zijn voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 op www.besteleerbedrijfhoreca.nl/ranking

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens