Werken in de horeca is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook verrassend veelzijdig. Vooral als je werkt op een unieke locatie en dit ook nog eens kunt combineren met een andere carrière. Neem bijvoorbeeld Celine Vos, die bij restaurant de Hoftrammm in Den Haag werkt én aan de weg timmert in de mode. We spraken haar over de uitdagingen van werken in een rijdende tram, het combineren van twee passies en het opbouwen van een band met je gasten.

“Ik heb een opleiding gedaan in de mode, maar heb een passie voor horeca en gastronomie. Ik werkte een tijdje in een kledingwinkel, maar ik kwam erachter dat daar mijn spontane en sociale kant niet goed tot z’n recht kwam. Die kon ik pas écht kwijt toen ik in de horeca begon,” antwoordt Celine op de vraag hoe ze in de horeca is terechtgekomen. “Ik heb een tijdje als ontbijtmedewerker gewerkt in een hotel, maar dat was me toch te vroeg, ik ben geen ochtendmens,” vervolgt ze lachend. “Daarna ging ik naar restaurant De Vrienden van de Burgemeester in Zoetermeer en uiteindelijk kwam ik terecht bij de Hoftrammm, waar ik nu al vier jaar met veel plezier werk.”

Gasten in de watten leggen

“Aan boord van het rijdende restaurant werk ik samen met twee bedieningscollega’s, twee koks en een bestuurder. Ik doe van alles binnen het bedrijf: ik heet gasten welkom, stuur de andere twee bedieningsmedewerkers aan en ben vliegende keep in de bediening,” vertelt Celine. “Gedurende de rit serveren we een 5-gangendiner en rijden we in 2,5 uur door Den Haag. Absoluut een unieke beleving.” En dat maakt het ook voor de medewerkers van de tram extra leuk. “Gasten kijken vaak heel lang uit naar zo’n avond. We hebben een flinke reserveringslijst, die door corona nog langer is geworden. Laatst hadden we een gast die drie jaar heeft gewacht op een avond in ons restaurant!” Dat geeft Celine en haar collega’s extra motivatie om zich in te zetten voor hun gasten: “Dat gasten er zo lang naartoe leven, maakt het extra leuk om ze in de watten te leggen en een mooie herinnering mee te geven.”

Twee passies combineren

Celine werkt vier avonden per week bij de Hoftrammm. Daardoor heeft ze ook tijd voor haar andere passie. “In 2017 heb ik mijn opleiding in de mode afgerond. Naast mijn werk bij de Hoftrammm maak ik kleding en heb ik een eigen YouTube kanaal over mode. Daarnaast ben ik een traject gestart met de gemeente Den Haag waarbij ik nog een opleiding volg. Dat is door mijn avondwerk heel goed te doen.”

Hofmannn trui

De beide passies van Celine zijn niet alleen prima te combineren, maar komen ook regelmatig samen. “Zo ben ik nu met een opdracht bezig voor een dame waarmee ik aan de praat raakte toen ze te gast was bij ons in de Hoftrammm. Ook heb ik een aantal hoodies gemaakt voor het team van de Hoftrammm,” vertelt Celine enthousiast.

Balanceren en doorlopen

Natuurlijk heeft werken in een rijdende tram ook uitdagingen. “Werken in een rijdende tram is soms best lastig. We schenken wijn uit aan tafel, maar hierbij moet je goed opletten. Ook soep schenken we aan tafel, zodat je er niet mee hoeft te lopen. Meestal gaat dat goed, maar het blijft spannend. Je weet nooit of de tram ineens moet remmen,” vertelt Celine. “Daarnaast werken we met piekmomenten. In reguliere restaurants komen gasten op verschillende tijden binnendruppelen en heb je bijvoorbeeld na de lunch een wat rustiger moment waarin je even kunt schoonmaken. Maar in de tram komt iedereen tegelijk binnen. Je moet 2,5 uur lang balanceren en flink doorlopen om het tempo van de keuken bij te kunnen houden. Het is aanpoten, maar ook heel leuk en dynamisch.”

Werken in de horeca: veelzijdig en waardevol

Celine heeft nog een advies voor mensen die twijfelen over een carrière in de horeca: “Geef het een kans! Ik heb zelf ook getwijfeld. Vooral omdat je regelmatig moet werken als andere mensen vrij zijn. Maar het werk is zo veelzijdig en je krijgt er veel voor terug. Vooral dankbaarheid die je krijgt aan het einde van een leuke avond is het allemaal waard. Je kunt natuurlijk ook gaan vakkenvullen of in een kledingwinkel werken, maar in de horeca bouw je écht een band op met je gasten. En dat is, in ieder geval voor mij, heel waardevol.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens