Op woensdag 12 oktober vond het KHN Zaanstreek hoteloverleg plaats met de hotelmanagers in de Zaanstreek bij Restaurant Hoop op d’Swarte Walvis.

Effecten corona op hotels
Op dit moment lopen de leisure overnachtingen redelijk, zakelijk komt pas nu weer een beetje op gang. De prijzen staan nog wel onder druk, maar er is iets meer mogelijk. Een groot probleem is nog wel de personeelsbezetting.

Toeristenbelasting
Er ligt een voorstel vanuit de raad om een inflatiestijging van 1,4% te hanteren. Voor recreatievaart wordt ook belasting geheven, alleen ligt het voorstel in de raad om dit af te schaffen. Uiteraard is KHN het hier niet mee eens.
Vanaf 1 april is de airbnb belasting geheven en vanaf 1 oktober kan er gehandhaafd worden op registratie en meldplicht. Er wordt reactief actie ondernomen, dus handhaving gaat op basis van meldingen op een locatie af. Mochten er vermoedens zijn van niet aangegeven airbnb locaties, kun je dit melden bij de gemeente via 14075 of bij ons via zaanstreek@khn.nl.

Het bestuur van KHN Zaanstreek zal opnieuw het verzoek indienen voor een percentage toeristenbelasting of op zijn minst geen inflatiestijging.

Verblijfsaccommodatievisie
De verblijfsaccommodatievisie is vastgesteld door Gemeente Zaanstad. Gemeente Zaanstad blijft de ontwikkelingen volgen en kijkt wat het doet voor de gast en de stad. COVID zal nog lang een nasleep hebben en invloed houden. Tot die tijd moeten er geen extra verblijfplaatsen gecreëerd worden. Wanneer er al een bestemmingsplan is kan de gemeente er weinig aan doen, wanneer er geen bestemmingsplan is zal het niet worden toegestaan.

De horecavisie ligt nog ter inspraak, lees hier meer.

Bijdrage gemeente voor initiatieven
De gemeenten in Nederland hebben vanuit het Rijk extra budget toegezegd gekregen om de veiligheid bij de horeca te kunnen waarborgen omtrent het covid beleid met de QR-code toegang. De inzet van polsbandjes is door de horeca in het centrumgebied van Zaandam niet akkoord bevonden. Mocht je ideeën hebben hoe dit budget effectief ingezet kan worden om de horeca op dit gebied te ondersteunen, laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Het laatste nieuws rondom Corona vind je hier:

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Heb je onze Facebookpagina al geliked?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens