Marktverhoudingen

De spelregels waaronder horecadiensten in de markt worden aangeboden dienen gelijk te zijn aan die van de reguliere horeca: 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Uitwassen op mededingingsgebied moeten dan ook worden bestreden.

Nieuws

KHN vreest fusie maaltijdbezorgers

30-07-2019
-

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland vindt de machtspositie van maaltijdbezorgers zorgelijk.

Succesvolle lobby KHN: EU eist meer transparantie van zoek- en bezorgsites

25-06-2019
-

EU eist meer transparantie van zoek-, boek- en bezorgplatforms

KHN maakt in 2019 weer een vuist tegen machtsmisbruik online platforms

22-01-2019
-

Ook in 2019 maakt KHN zich sterk voor een eerlijk speelveld!

Doe mee met BookDinners en bouw mee aan een betere toekomst voor de horeca

07-01-2019
-

Begin 2019 goed: sluit je aan bij BookDinners

KHN blij met steun van politiek in Europa voor eerlijkere online markt

27-11-2018
-

Europese politiek werkt aan eerlijkere spelregels voor zoek-, boek, en bezorgplatforms.

Vraag & antwoord

Waar moet u opletten als u een bedrijfspand gaat huren of kopen?

Als u van plan bent om een bedrijfspand voor uw horecazaak te huren of kopen, komt daar veel bij kijken. KHN informeert u over de belangrijkste zaken.

Win advies in voor ondertekening

Voordat u uw handtekening onder een overeenkomst zet, is het belangrijk om advies in te winnen. Denk hierbij aan de hoogte van de huur- of aankoopprijs, gemaakte afspraken over oplevering en (de staat van) het onderhoud, reparaties en keuringen, en de inhoud van de algemene bepalingen.

Modelovereenkomst

Er is namelijk op veel punten onderhandeling mogelijk, waardoor er niet per definitie een standaard modelovereenkomst voor handen is. In geval van huur is een veelgebruikt model voor een huurovereenkomst en algemene bepalingen beschikbaar van de Vereniging Raad van Onroerende Zaken (ROZ).

KHN heeft voor een huurdersvriendelijk model opgesteld.

Let op de afnameverplichting

Een huurovereenkomst met een drankenleverancier of brouwerij bevat vrijwel altijd een afnameplicht. Na ondertekening kunt u dan nauwelijks meer onderhandelen over de inkoopprijs van uw dranken. Ook in dit geval is het goed om u te laten informeren of dit gunstig voor u is.

Waar moet u nog meer aan denken?

Ga bij de overheid na in hoeverre u uw ideeën daadwerkelijk tot uitvoering kunt brengen gelet op de wet- en regelgeving, omgeving en bedrijfsactiviteit.

Gemeente
Als horecaondernemer heeft u vaak meerdere vergunningen nodig, waaronder gemeentelijke vergunningen en milieuvoorschriften waar u aan moet voldoen. De benodigde vergunningen verschilt sterk per gemeente. Denk hierbij aan de terras-, drank- en horeca-, exploitatie-, nacht-, speelautomaten- en omgevingsvergunning. Ook bepalend is het bestemmingsplan en de eventuele plannen van de gemeente om daarin aanpassingen te doen.

Kadaster
Het is raadzaam om in het Kadaster na te gaan of er (juridische) beperkingen op het perceel of pand rusten. Maak een afspraak bij het Kadaster dan wel laat een notaris of makelaar dit uitzoeken.

Omgeving
Onderzoek voor de start hoe geschikt de vestigingsplaats is. Het gaat dan onder andere om bereikbaarheid, parkeergelegenheid, zichtbaarheid en ligging.

Inventarisatie pand
Voordat u een overeenkomst sluit is het belangrijk om de staat van het pand en eventuele inventaris te controleren. Stel vragen over mogelijk verborgen gebreken, keuringen van de technische installaties en brandveiligheid. Maak bij voorkeur foto’s  tijdens een visuele inspectie en zorg voor een goed beschreven inventarislijst.

Overige bedrijfseigendommen
Als u bedrijfseigendommen wilt overnemen, controleer bij voorraden of deze courant zijn en ruim binnen de houdbaarheidsdatum. Onderzoek of de voorraden reeds zijn betaald aan de leverancier en in hoeverre sprake is van waarborgsommen en statiegeldgoederen. Ga ook na of er onderhoudscontracten, abonnementen en lidmaatschappen zijn.

Vraag advies aan deskundigen met specifieke horecakennis

Het huren of kopen van een pand is dus niet zomaar iets. Laat u vooraf informeren door een van de adviseurs van KHN. Deze deskundigen hebben specifieke kennis van de horeca en kunnen u bijstaan bij deze belangrijke fase.

Neem contact op met de adviseurs van Info & Advies via 0348 48 94 11. Zij kunnen u helpen met de opstart en doorverwijzen naar betrouwbare en deskundige (betaalde) adviseurs, zoals Bedrijfsadvies of Juridisch Advies.

Terug
Meer thema's
Wat vindt KHN
Tools