Nu de horeca verplicht is gesloten, heb jij wellicht geen werk voor je personeel. Je betaalt ze wel uit, al dan niet met de NOW-compensatie. Mag jouw werknemer dan ondertussen bij een ander bedrijf werken (bijvoorbeeld in de supermarkt) en daar ook nog loon ontvangen? KHN geeft antwoord.

Het staat een werknemer vrij om meer werkgevers te hebben. Je kunt hierover afspraken maken in de arbeidsovereenkomst. Deze kunnen dus verschillen.

Wat zegt de horeca-cao?

2.13 Arbeid voor derden
1. De werkgever is verplicht erop toe te zien dat jij voor hem en voor andere werkgevers opgeteld niet meer uren werkt dan de grenzen van de
arbeidstijdenregelgeving aangeven.

    2. Nevenarbeid mag worden verboden als dit aan de naleving van wetten en regels in de wet staat of als er strijd kan ontstaan met andere belangen van de onderneming van de werkgever.

    3. Je stelt als werknemer je werkgever schriftelijk op de hoogte van je plannen om voor een eigen onderneming of in loondienst van een andere werkgever te gaan werken of het werk voor een andere werkgever uit te breiden.

    Collegiaal uitlenen?

    Zolang de werknemer het eigen contract volgt is er geen probleem. Lid 3 van de cao is hier van toepassing. Als de werknemer jou als werkgever niet in kennis stelt, dan kun je met de werknemer in overleg om de contracturen te verlagen of tijdelijk op te schorten. Je kan bijvoorbeeld bespreken of je er collegiaal uitlenen van kan maken. Maar dan neem je ook de werkgeverrisico’s van de inlener over. Je moet wel instemming hebben van zo’n collega (inlener). Collegiaal uitlenen haalt wel de discussie en frustratie over de loonbetaling weg en jij als werkgever wordt gecompenseerd voor de uren die de werknemer bij een ander werkt. Lees ook deze veelgestelde vraag over collegiaal uitlenen.

    Arbeidstijdenwet

    Als de uren van de arbeidstijdenwet worden overschreden (jouw werknemer heeft een fulltime contract bij jou en werkt daarnaast nog 20 uur bij de supermarkt), dan mag je ingrijpen. Opgeteld zijn dit namelijk meer uren dan toegestaan. Ingrijpen mag ook als je onevenredig geraakt wordt in je belangen. Denk aan werken bij een concurrent (bijvoorbeeld een chefkok die aan de slag gaat met jouw recepten in een andere zaak).

    Doorgaans komt het er dus op neer dat als er geen verbod is op nevenarbeid in de arbeidsovereenkomst, en de arbeidstijdenwet wordt niet overschreden, dan kan je alleen nog maar proberen in overleg eruit te komen.

    Direct advies nodig?

    We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

    Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

    Contactgegevens