Waarom biedt KHN deze zelftests aan?

We willen ondernemers in staat stellen hun medewerkers preventief te testen. Op die manier leveren we een bijdrage aan het indammen van het virus en kunnen we de druk op de teststraten van de GGD verlagen. Want medewerkers die een afspraak bij de GGD maken, mogen niet aan de slag totdat de testuitslag bekend is. Dat duurt vaak 48 uur of langer en kost je als ondernemer dus tijd en geld. Tot nu toe is ruim 80% van de coronatests van de GGD negatief. Dat betekent dat veel mensen wel bepaalde klachten hebben, maar niet besmet blijken. Door je medewerkers regelmatig preventief te screenen op de aanwezigheid van antistoffen, hou je vinger aan de pols en verlagen we het aantal mensen dat onnodig naar de GGD gaat. De zelftest geeft ook meer duidelijkheid voor medewerkers zelf, zowel onderling als privé.

Zijn onze zelftests een alternatief voor de GGD-test?

Nee, onze zelftests zijn geen alternatief voor de tests door de GGD. Ze zijn bedoeld als preventieve screening voor medewerkers zonder klachten of met een mild klacht, zoals een snotneus. Als mensen zich ziek voelen, is ons dringende advies om altijd zo snel mogelijk een testafspraak te maken bij de GGD. Dat kan via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Blijf in dat geval altijd handelen volgens de richtlijnen van het RIVM en volg alle adviezen van de GGD op. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Hoe werkt de test?

Onze zelftest is een bloedtest. Middels een vingerprik breng je twee druppels bloed en daarna twee druppels buffervloeistof aan op de testkit die dan binnen 15 minuten de aan- of afwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) toont. Bij elke set zit een instructie. De test werkt dus niet met een wattenstaafje die de aanwezigheid van het virus-DNA meet in de neus- en keelholte. Dat zijn de zogenaamde PCR-tests die de GGD gebruikt. Er zijn ook zogenaamde antigeen(snel)testen die specifieke eiwitten van het COVID-19 virus meten, eveneens middels een wattenstaafje in de neus- en keelholte. Zowel de PCR-test als de antigeen(snel)test mogen uitsluitend worden afgenomen door een arts of bevoegd verpleegkundige.

Wat meet de test?

Onze COVID-19 zelftest meet of een persoon op dat moment antilichamen tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) in het bloed heeft. Het meet de aan-of afwezigheid van twee type antilichamen: Immunoglobuline-M (IgM) en Immunoglobuline-G (IgG). Elk type antilichaam heeft op de testkit een eigen indicator in de vorm van streepje dat verkleurt als er (voldoende) antilichamen in het bloed aanwezig zijn. IgM ontstaat in een vroeg stadium na een infectie en vormt de eerste natuurlijke afweerreactie van het lichaam. IgG ontstaat in een later stadium van een infectie en blijft ook vaak enige tijd in het bloed aanwezig na een infectie. De testkit bevat ook een controlestreepje dat verkleurt als de test zelf geslaagd is, ongeacht een positieve of negatieve uitslag van IgM dan wel IgG.

Wat als de testuitslag positief is?

In de instructie staan de mogelijke testuitslagen. Als de test IgM positief is, is de kans groot dat de testpersoon op dat moment besmet is met COVID-19. Als de test IgG positief is, is de kans groot dat de testpersoon in een laatste fase van een besmetting zit of de ziekte recent heeft doorgemaakt en een vorm van immuniteit opbouwt. Niet iedereen bouwt op dezelfde wijze, op hetzelfde moment en in dezelfde mate antistoffen op, dus de test is indicatief. Bij een positieve resultaat op IgM dan wel IgG is ons dringende advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de GGD om een mogelijke besmetting via een reguliere coronatest te bevestigen dan wel uit te sluiten. Dat kan via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Blijf in dat geval altijd handelen volgens de richtlijnen van het RIVM en volg alle adviezen van de GGD op. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Wat als de testuitslag negatief is?

Als zowel IgM als IgG negatief zijn, is de testpersoon op dat moment waarschijnlijk niet besmet of besmet geweest. Dat wil dat niet zeggen dat je niet besmet kunt worden, toch niet besmet kunt zijn of -bij een nog niet meetbare besmetting- anderen kunt besmetten. Niet iedereen bouwt namelijk op dezelfde wijze, op hetzelfde moment en in dezelfde mate antistoffen op, dus de test is indicatief. Dus ook bij een negatief resultaat op zowel IgM als IgG is ons dringende advies om in lijn met alle richtlijnen van het RIVM te blijven handelen. Voorkom schijnveiligheid.

Hoe betrouwbaar is de zelftest?

De betrouwbaarheid van een test wordt uitgedrukt in percentages. Belangrijke indicatoren zijn de zogenaamde sensitiviteit en specificiteit. De sensitiviteit ofwel gevoeligheid zegt hoeveel procent van de positieve tests correct wordt gemeten in vergelijking met de PCR-test (correct positief). De specificiteit zegt hoeveel procent van de negatieve tests correct wordt gemeten in vergelijking met de PCR-test (correct negatief) De fabrikant van onze snelttest geeft de volgende percentages op:

COVID-19 zelftest

Sensitiviteit

Specificiteit

Antilichaam IgM

87,9%

100%

Antilichaam IgG

97,2%

100%

Wie is de leverancier van de tests?

De leverancier van de tests is Knowing.care in Amsterdam. Zij bestellen de tests bij hun producent en garanderen de kwaliteit en correcte levering. De zelftests hebben een zogenaamde CE-markering, wat betekent dat ze voldoen aan de wettelijke eisen en mogen worden verkocht in de EU.

Hoe zijn de tests verpakt?

De tests zijn verpakt in sets van 25 stuks. Je kun één set bestellen of een veelvoud daarvan. Elke individuele testkit is apart verpakt om de kwaliteit te borgen. Bij elke set zit een handleiding en een flesje buffervloeistof die kan worden gebruikt voor de 25 testkits. Elke test bevat een testkit, een alcoholdoekje om de vinger te desinfecteren, een vingerprikker en een pipetje om de druppels bloed op te zuigen en aan te brengen op de testkit. Allemaal voor eenmalig gebruik.

Wat kosten de test?

De prijzen* zijn als volgt:

Aantal

KHN-leden

Niet-leden

1 set (25 stuks)

€ 195,50

€ 245,50

2 sets (50 stuks)

€ 378

€ 478

4 sets (100 stuks)

€ 733

€ 933

10 sets (250 stuks)

€ 1.758

€ 2.258

*De prijzen zijn inclusief handling- en verzendkosten en exclusief btw.

Hoe kan ik de tests bestellen?

De tests worden uitsluitend verkocht via de webshop van KHN. Voor KHN-leden die zijn ingelogd op de webshop gelden automatisch de ledenprijzen. De bestelling wordt dan doorgezet naar onze leverancier Knowing.care die zorgt dat de tests bij je worden afgeleverd. Je ontvangt na bestelling en online betaling van de tests per mail de factuur. Let op: de tests worden alleen verkocht aan bedrijven. KHN behoudt zich het recht voor bestellingen te annuleren als de besteller geen bedrijf is.

Hoe kan ik inloggen op de webshop van KHN?

Leden van KHN kunnen hun gebruikelijk inlogcodes gebruiken. Heb je nog geen inlog of ben je je inloggegevens kwijt? In de webshop zit een knop waarmee je je gebruikersnaam en wachtwoord (opnieuw) kunt aanvragen. Ben je nog geen lid van KHN, dan kun je bestellen zonder in te loggen. Dan gelden de prijzen voor niet-leden. Wil je lid worden van KHN? Meld je dan hier aan.

Hoe snel worden de tests geleverd?

We doen ons best je bestelling zo snel mogelijk te leveren. Afhankelijk van de voorraad en het aantal bestellingen is de levertijd tussen tien en vijftien werkdagen.

Mag ik mijn medewerkers verplichten een zelftest af te nemen?

Nee, je mag medewerkers niet verplichten een zelftests af te nemen. Ze doen dat op vrijwillige basis.

Moet mijn medewerker mij informeren over de testuitslag?

Nee, de testpersoon bepaalt of hij of zij uitslag met je deelt. Zorg dat je ze duidelijk instrueert wat te doen bij zowel een positieve als een negatieve testuitslag. Raadpleeg bij twijfel een arts. In alle gevallen geldt: hou je aan de geldende maatregelen van het RIVM.

Moet ik de testuitslag ergens registreren?

Nee, de testuitslag mag vanwege privacy niet worden geregistreerd.

Moet ik een positieve testuitslag doorgeven aan de GGD?

Nee, bij een positieve uitslag van een zelftest is ons dringende advies om zo snel mogelijk een testafspraak te maken bij de GGD om een mogelijke besmetting te bevestigen of uit te sluiten. Dat kan via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. De GGD vermeld de eigen testuitslag in haar systemen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor vragen over de zelftests zelf kan je contact opnemen met onze leverancier Knowing.care via telefoonnummer +31 6 21 50 53 37 of e-mailadres b.spits@wa-group.org. Uiteraard kun je ook contact opnemen met KHN.

Tot slot: KHN sluit elke aansprakelijkheid, direct of indirect door verkeerd gebruik of interpretatie van de test uit.