Er mag niet gerookt worden in een horecapand. In de horeca geldt het verbod op rookruimten al sinds 2020.

Terras

Op het terras roken is wel toegestaan tenzij je, als eigenaar van de horecalocatie, beslist dit te verbieden. Je hebt namelijk de mogelijkheid om te beslissen dat roken op het terrein van jouw horecalocatie niet meer wenselijk is. Het is dan van belang dat dit duidelijk aan de gasten wordt aangegeven. Dit kun je doen door borden die aanduiden dat de locatie een rookvrij terrein betreft. Zie ook: Wat zijn de regels voor roken op een terras?

Verkoop

Vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan om tabakswaren te verkopen in de horeca. Het verbod geldt voor alle horecagelegenheden, met of zonder alcoholvergunning. Wel geldt er een uitzondering voor coffeeshops en shisha lounges.

Werknemers

Het is belangrijk een duidelijk en eenduidig beleid te voeren naar de werknemers, dit kan bijvoorbeeld opgenomen zijn of worden in de huisregels (in ons model huishoudelijk reglement is hier al wat over opgenomen. In dit beleid kunnen eventuele afspraken over rookpauzes, rookplekken en rookvrije plekken tot stand komen. Elke werknemer (uitzondering: lees catering) heeft recht op een rookvrije werk- en pauzeplek volgens het Tabaks- en rookwarenbesluit.

Op het moment dat je ervoor kiest een rookvrije locatie te worden is het van belang er rekening mee te houden dat zowel gasten als personeel mogelijk buiten jouw horecalocatie gaan roken. Een werknemer kun je namelijk niet verbieden in zijn of haar pauze het terrein te verlaten. Dit zorgt voor overlast bij collega-ondernemers, omwonenden en de gemeente wanneer men beslist om buiten het terrein te gaan roken. Het is goed om hier op voorhand met de desbetreffende (omliggende) partijen afspraken over te maken, zodat op het moment dat er overlast wordt ervaren allen tot een gezamenlijke oplossing kunnen komen.

Catering

Indien catering plaatsvindt bij iemand thuis geldt er een uitzondering op de rookvrije werkplek voor een werknemer. De catering vindt dan plaats in de privéruimte van een gast en de verplichting voor een rookvrije werkplek geldt niet voor privéruimten.

Controle

De NVWA controleert het handhaven van het rookverbod. Bij overtreding van het rookverbod is de eigenaar verantwoordelijk. De NVWA kan overgaan tot het geven van een boete die kan oplopen tot €4500.

Heb je vragen? Neem contact op met KHN Advies 0348 48 94 89 of via e-mail info@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens