Wat zijn de ondernemersuitkeringen waar je als zelfstandige horecaondernemer recht op hebt? KHN geeft antwoord en advies.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent of wordt, ben je niet automatisch verzekerd tegen verlies van inkomsten door ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een mogelijkheid is dat je als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgt door zelf geld te reserveren. Als startende ondernemer is dat vaak nog lastig, vandaar dat er nog wat andere mogelijkheden zijn:

 • Je kunt je apart verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij.
 • Je kunt bij UWV een Ziektewet-verzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Een medische keuring is niet vereist. Wel moet je je, als je uit loondienst gaat of als jouw uitkering stopt, binnen 13 weken na het einde van jouw verplichte verzekering aanmelden voor de verzekering bij UWV.
 • Je kunt deelnemen aan een zogenaamd broodfonds, voor de 1e twee jaar van jouw arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen.

Wilt je meer weten over de mogelijkheden voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering? Maak dan gebruik van de keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige.

Zwangerschapsuitkering

Wanneer je als zelfstandig ondernemer zwanger raakt, heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).

Je komt in aanmerking voor een ZEZ als u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

 • Je bent zelfstandige.
 • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
 • Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

Als je in het kalenderjaar voordat jouw zwangerschapsuitkering ingaat ten minste 1.225 uur als zelfstandige heeft gewerkt, ontvang je de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Werkte je in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is jouw uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van jouw winst in dat jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote of partner bent.

Meer informatie over de ZEZ leest u op de site van rijksoverheid.

AOW-uitkering/pensioen

Ook zelfstandig ondernemers in Nederland die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, hebben recht op een AOW-uitkering. Het AOW-bedrag dat je ontvangt is vaak niet toereikend om langere tijd van te leven. Vandaar dat er een aantal mogelijkheden is voor jou als ondernemer om dit aan te vullen met de volgende regelingen:

 • Fiscale Oudedagsreserve
  Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan bestaat de mogelijkheid tot de Fiscale Oudedagreserve (FOR). Hierbij mag je namelijk ieder jaar een deel van jouw winst reserveren voor na je pensioen. Deze fiscale regeling geeft slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst.

 • ZZP-Pensioenfonds
  Bent je ZZP'er? Dan kan het zinvol zijn om te kijken naar een specifieke pensioenregeling voor zelfstandigen, waarbij je zelf flexibel pensioen kunt opbouwen. Dit ZZP-pensioenfonds is een initiatief van ZZP-organisaties, Loyalis en pensioenuitvoerder APG. Bij deze pensioenregeling bepaal je zelf hoeveel geld je inlegt en wanneer je dat doet. Daarnaast kun je deze inleg tot op een bepaalde hoogte aftrekken van de belasting.

 • Overige mogelijkheden:
  Sparen en/of Lijfrente regelingen, meer informatie hierover kun je inwinnen bij KHN Verzekeringen.

Uitkering bij bedrijfsbeëindiging

Wanneer je stopt met je bedrijf, ga dan na of je in aanmerking komt voor een uitkering via jouw gemeente. Op ondernemersplein.nl vindt je meer informatie.

Bijstand voor zelfstandigen

Heb je als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? Je kunt bij de gemeente verschillende vormen van bijstand aanvragen. Deze ondersteuning krijg je op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens