Het vertonen van sportwedstrijden heeft toegevoegde waarde voor jouw horecabedrijf: het biedt ontspanning, amusement en gezelligheid. Als je sportwedstrijden wilt tonen in je zaak, vergeet dan niet om tijdig je licentie aan te vragen.

Als je in je zaak of tijdens een evenement tv-beelden vertoont, heb je toestemming nodig van de rechthebbenden van deze programma’s. Denk bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of andere (sport) uitzendingen. Stichting Videma regelt, namens de rechthebbenden, de licentie en zorgt ervoor dat de rechthebbenden hun rechtmatige vergoeding ontvangen.

Welke licentie heb ik nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld alleen het EK/WK voetbal in je zaak vertoont, dan is een licentie volgens de doelgroepregeling voldoende. Heb je bijvoorbeeld een café en kunnen gasten de wedstrijden binnen bekijken, dan is een cafélicentie voldoende. Als je de wedstrijden op je terras gaat vertonen en mensen van buitenaf kunnen de schermen niet zien, dan volstaat de cafélicentie in de meeste gevallen ook. Maar pak je het groter aan, bijvoorbeeld door wedstrijden te vertonen in een zaal of tent, op een plein of in een park, dan heb je een evenementenlicentie nodig.

Twijfel je over welke licentie jij nodig hebt? Neem dan contact op met Videma. Let overigens op dat je bij dit soort evenementen hoogstwaarschijnlijk ook gemeentelijke vergunningen nodig hebt. Neem op tijd contact op met je gemeente om te informeren wat hiervoor nodig is.

Voetbal uitzenden videma

Wat doet Stichting Videma?

Stichting Videma behartigt de belangen van meer dan 5.000 auteursrechthebbenden, zoals programmaontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, waarvan de programma’s worden uitgezonden op de Nederlandse publieke en commerciële zenders. Als in de horeca de tv aanstaat, heeft de rechthebbende recht op een vergoeding. Ook bij het evenementmatig vertonen van tv-programma’s hebben zij recht op een vergoeding. Er is dan ook altijd toestemming van de auteursrechthebbenden nodig.

Stichting Videma heeft het mandaat om licenties af te geven voor het vertonen van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële zenders. Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de volgende zenders: NPO1, NPO2, NPO3 (en de digitale kanalen van de publieke omroepen), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, FOX, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.

Voordelen als lid van KHN

Leden van KHN die voldoen aan de tussen KHN en Videma gemaakte afspraken, kunnen aanspraak maken op de overeengekomen brancheverenigingskorting van 12%. Klik hier voor meer informatie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens