Hoeveel toiletten moet ik minimaal in mijn zaak hebben? Maakt het uit of ik alcohol schenk? KHN Advies geeft antwoord.

Sinds 1 juli 2021 is de Alcoholwet ingegaan. Deze vervangt de Drank- en Horeca Wet. Daarmee komen ook nieuwe regels rondom toiletten bij bedrijven die alcohol schenken.

Minder regels

Met de komst van de Alcoholwet zijn er minder regels rondom toiletten. De Alcoholwet zelf stelt geen aanvullende eisen aan toiletten. Dit betekent dat de regels die opgenomen zijn in het Bouwbesluit alleen nog gelden. Er worden geen eisen gesteld aan toiletten met betrekking tot gender. De toiletten kunnen dus genderneutraal zijn. Er hoeft geen voorportaal meer te zijn.

Aantal toiletten

Basisregel voor bijeenkomstfuncties (alle horeca behalve logiesverstrekkende bedrijven) is dat elk horecabedrijf minimaal 2 toiletten heeft. Voor bestaande bouw geldt de uitzondering dat 1 toilet volstaat als er maximaal 25 personen op zijn aangewezen. Voor nieuwbouw geldt dat 1 toilet volstaat als er maximaal 15 personen op zijn aangewezen. Nieuwbouwregels gelden ook bij grondige verbouwingen. Het personeel telt ook mee in deze aantallen, tenzij je een apart toilet voor het personeel hebt; dan tel je alleen de gasten mee. Bovenstaande regels gelden zowel voor alcoholverstrekkende bedrijven als voor de “droge” horeca.

Invalidentoilet

Bestaande bouw hoeft geen speciaal invalidentoilet te hebben. Bij nieuwbouw geldt dat alcoholverstrekkende bijeenkomstfuncties (café, restaurant, cafetaria met Alcoholwetvergunning etc.) een invalidentoilet moet hebben als de het bedrijf groter is dan 150 m2.

Vragen?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens