Welke diploma’s zijn nu eigenlijk verplicht in de horeca? Welke diploma’s je nodig hebt, is afhankelijk van jouw horecabedrijf: schenk je alcohol? Heb je personeel in dienst? Serveer je maaltijden? KHN zet de eisen op een rij en geeft advies.

Alcoholvergunning

Als je alcohol schenkt in jouw bedrijf is een alcoholvergunning verplicht. Eén van de eisen voor het verkrijgen van een alcoholvergunning is een SVH-verklaring Sociale Hygiëne. Gedurende de openingstijden van jouw bedrijf moet er altijd iemand aanwezig zijn die op de vergunning staat. En om op de vergunning te staan, is er een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Het is mogelijk om jouw leidinggevende ook op de vergunning bij te schrijven. Deze leidinggevende moet minimaal 21 jaar oud zijn.

Tip: Als lid van KHN ontvang je 15% korting op het lesgeld van alle opleidingen van HOC.nl.

Voedselveiligheid

Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Iedere horecaondernemer is vanaf 1 april 2016 verplicht om volgens de laatste Hygiënecode te werken. Het is niet verplicht om een cursus te volgen of een diploma te hebben. Je bent wel verplicht om te werken volgens de nieuwe Hygiënecode. Het is belangrijk dat jouw medewerkers kennis hebben genomen van de inhoud van de code en een instructie hebben gehad hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal bij haar inspectie ook nagaan in hoeverre medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud van de Hygiënecode. Je kunt deze instructie ook zelf geven, bijvoorbeeld aan de hand van de werkinstructies uit de Hygiënecode.

Tip: Heb je de nieuwe Hygiënecode al in huis? Bestel 'm hier!

Tip: HOC.nl biedt verschillende HACCP-trainingen op het gebied van de nieuwe Hygiënecode voor de horeca aan. Als lid van KHN ontvang je uiteraard korting!

Allergenen

Volgens de allergenenwet die sinds 13 december 2014 van kracht is, ben je als horecaondernemer verplicht om jouw gasten te kunnen informeren over de aan- of afwezigheid van allergenen in de producten die je aanbiedt. Hoe je de gast informeert over allergenen mag je zelf bepalen: schriftelijk, mondeling of elektronisch. Wanneer je kiest voor een mondelinge toelichting, is het volgen van e-learning één van de mogelijkheden om aan de wetgeving te voldoen. Deze e-learning moet je jaarlijks herhalen.

Je bent dus niet verplicht om een diploma te behalen. Alleen wanneer je kiest voor mondelinge toelichting met de e-learning, moet je de e-learning jaarlijks herhalen. Bekijk de online allergenen-training.

Bedrijfshulpverlening

Als je minimaal één medewerker in dienst hebt, ben je verplicht om een bhv’er aan te stellen. De wet schrijft niet voor hoe je de bedrijfshulpverlening moet regelen. In kleine bedrijven kun je zelf de bhv’er zijn. Let op: wanneer je niet aanwezig bent in het bedrijf, moet er een vervanger aanwezig zijn.

Op basis van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moet je het juiste aantal bedrijfshulpverleners vaststellen. Houd rekening met ziekte, vakanties of ploegendienst en zorg dat er voldoende bhv’ers opgeleid zijn.

Tip: je kunt een certificaat halen. KHN biedt in samenwerking met Instituut voor Veiligheid & Milieu (IVM) een eendaagse bhv-cursus met e-learning aan.

Leerlingen in dienst

Heb je leerlingen in dienst of wil je deze aannemen? Leerlingen moeten worden begeleid door een gediplomeerd leermeester.

Tip: Op de Leermeestertraining met SVH Leermeester examen krijg je als lid van KHN korting via HOC.nl.

Portiers

Werk je met portiers? Zij moeten in dienst zijn van een gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Ook moeten zij de opleiding Horecaportier hebben gevolgd.

Overige diploma’s

Opleidingen op het gebied van ondernemingsvaardigheden zijn niet verplicht. De vestigingseisen zijn in 1998 al afgeschaft.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens