Een stagiair is volgends de horeca-cao in jouw bedrijf onder begeleiding werkzaam op grond van een leerplan van een vmbo-, mbo-, of hbo-onderwijsinstelling of hogeschool, om voor de opleiding noodzakelijke theorie- en praktijkervaring op te doen. Een stagiair is volgens het arbeidsrecht geen medewerker. Wat moet je een stagiair betalen? En hoe zit het met loonheffing? KHN geeft antwoord.

Of je een stagevergoeding biedt aan de stagiair, bepaal je zelf. Je bent dit niet verplicht. Belangrijk om te weten is dat een stagevergoeding meestal een onkostenvergoeding is. Dit betekent dat er kosten tegenover staan, bijvoorbeeld reis- of onkosten. Je bent geen loonheffing verschuldigd omdat onkosten niet gezien worden als loon. Als er tegenover de stagevergoeding geen gemaakte onkosten staan, ben je wel loonheffing verschuldigd.

Model stageregeling

KHN hanteert een model stageregeling die je als richtlijn kunt gebruiken bij het opstellen van de stageovereenkomst. Stagiairs ontvangen geen loon en vakantiegeld maar je kunt een stagiair wel een een vergoeding geven. Ook bouwt een stagiair geen vakantiedagen op. Je kunt in de stageovereenkomst samen met de stagiair afspraken maken over vrije dagen. Uiteraard moet je je houden aan de vergoedingsafspraken die je in de stageovereenkomst vastlegt.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens