Gelden er andere regels tijdens ziekte? En hoe zit dat met zwangerschap? Waar moet je rekening mee houden? KHN geeft antwoord!
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege op de einddatum die in de overeenkomst is vastgelegd. Van rechtswege betekent dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt, zonder dat daar toestemming van het UWV Werkbedrijf voor nodig is of een beslissing van de kantonrechter. Dit geldt ook als jouw medewerker ziek of zwanger is. Je hebt dus geen verplichting het contract voort te zetten. Wel is het in deze situatie belangrijk een aantal zaken op tijd te regelen.
Niet verlengen van een arbeidsovereenkomst
Heb je een zieke medewerker met wie de arbeidsovereenkomst afloopt en wil je dit contract niet verlengen? Laat dit jouw medewerker schriftelijk weten, houd hierbij rekening met de aanzegtermijn en vergeet de uitdiensttreding niet te melden bij het UWV.
- Informeer jouw medewerker schriftelijk
Je bent wettelijk verplicht jouw medewerker schriftelijk op de hoogte te stellen wanneer je de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wil voortzetten.
- Denk aan de aanzegtermijn
Je moet jouw medewerker minimaal een maand voor het einde van de contractduur laten weten dat het contract niet wordt verlengd. Deze aanzegtermijn geldt bij tijdelijke contracten van zes maanden en meer. Als je dat niet of niet op tijd doet ben je maximaal een maandloon verschuldigd. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt sowieso op de einddatum.
Meer informatie over aanzeggen en modelbrieven vind je hier.
- Meld uitdiensttreding zieke medewerker bij het UWV
De zieke medewerker kan een Ziektewetuitkering aanvragen. Daarom ben je verplicht om bij uitdiensttreding van een zieke werknemer op de laatste dag van het dienstverband een melding te doen bij het UWV.