Een sollicitatiegesprek heeft doorgaans de volgende onderdelen:

  • Introductie
  • Curriculum Vitae
  • Motivatie sollicitatie, check competenties
  • Toelichting functie en beloningsbeleid
  • Vragen kandidaat
  • Uitleg vervolgprocedure en sluiting

Introductie

Tijdens de introductie stelt degene die het gesprek afneemt zichzelf voor en vertelt kort iets over de organisatie. Geef aan hoe lang het gesprek zal duren en welke onderwerpen aan bod komen.

Curriculum Vitae (CV)

Vraag de kandidaat om zijn CV kort toe te lichten. Besteed vooral aandacht aan de meest relevante werkervaring. Zorg dat een duidelijk beeld wordt verkregen van het arbeidsverleden van de kandidaat en de eventuele wisselingen van functie.

Motivatie sollicitatie, check competenties

Aan de hand van competentie- en functiegerelateerde vragen moet duidelijk worden:

  • Waarom de kandidaat voor de organisatie wil werken;
  • Of de kandidaat geschikt is voor de functie (bijvoorbeeld op grond van opgedane kennis, vaardigheden en ervaring).

Bepaal aan welke eisen de kandidaat minimaal moet voldoen en welke eisen wenselijk zijn. Eisen die wenselijk zijn kunnen dan als 'ontwikkelpunt' voor de kandidaat worden benoemd.

Toelichting functie en beloningsbeleid

De inhoud van de functie, de gemiddelde werkdag en de bedrijfscultuur worden toegelicht. Eventueel kan al een indicatie worden gegeven van het bijbehorende salaris. Je kunt aan de kandidaat vragen om een indicatie te geven van zijn/haar huidige salaris. Tijdens het aanstellingsgesprek wordt het definitieve salaris besproken.

Vragen kandidaat

De kandidaat moet ook de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen of iets toe te voegen. Heeft de kandidaat geen vragen of opmerkingen (meer) dan kan tot afronding van het gesprek worden overgegaan.

Uitleg vervolgprocedure en sluiting

Aan het einde van het gesprek geef je aan wat de volgende stappen zijn van het sollicitatieproces (bijvoorbeeld een tweede gesprek, assessment etc.). Eventueel kan de kandidaat worden gevraagd of hij/zij nog meer sollicitaties heeft lopen. Verifieer de contactgegevens van de kandidaat. Geef aan wanneer de kandidaat de uitslag kan ontvangen. Informeer naar een eventuele opzegtermijn en vakantieplannen.

Regels tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn vele vragen die je kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Eigenlijk mag je alleen vragen stellen over onderwerpen die relevant zijn voor het beoordelen van de geschiktheid voor de functie zoals vragen over opleiding, kennis en ervaring. Sollicitatievragen die kunnen leiden tot discriminatie, zoals de vraag naar een eventuele zwangerschap of kinderwens, zijn dan ook verboden.

Ook over gezondheid en verzuim mag je tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen stellen. Lichamelijke geschiktheid mag alleen via een medische keuring worden getoetst. Een dergelijke keuring mag alleen als er bijzondere functie-eisen op medisch gebied gesteld worden en mag alleen plaatsvinden als deze in de vacature is aangekondigd en de hele sollicitatieprocedure is doorlopen. Deze overgebleven kandidaat wil je dus graag in dienst nemen. Een medische keuring mag dus zeker niet gebruikt worden om de gezondste kandidaat te selecteren.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens