Wanneer meldt je een medewerker ziek bij UWV? Aan welke regels moeten jij en jouw medewerker voldoen? KHN geeft antwoord.

Kort of langdurig ziek

Als een medewerker kort ziek is, bijvoorbeeld als hij/zij een aantal dagen afwezig vanwege griep of een blessure, dan is een ziekmelding bij UWV niet nodig. Je meldt de medewerker dan alleen ziek bij de arboarts. Er is sprake van een korte ziekte als de medewerker korter dan 4 weken ziek is. Je moet ervoor zorgen dat de arboarts binnen zes weken een probleemanalyse heeft opgesteld.

Als de medewerker langer dan driekwart jaar ziek is, maakt je uiterlijk de eerste werkdag na de 42e ziekteweek bij UWV melding van langdurige ziekte: de zogenoemde 42e-weeksmelding.

Aanvragen van een Ziektewetuitkering

In sommige gevallen kun je een Ziektewetuitkering voor een medewerker aanvragen. Om een Ziektewetuitkering aan te vragen, moet je de medewerker ziek melden bij UWV. Hiervan kan sprake zijn bijvoorbeeld wanneer de medewerker ziek is:

  • Tijdens de zwangerschap
  • Na de bevalling
  • Met een no-risk polis
  • Door orgaandonatie
  • Uit dienst gaat
  • Onder de compensatieregeling valt

Staat jouw situatie er niet bij? Kijk dan voor meer informatie op de website van het UWV.

Hoe meld je een medewerker ziek?

Je kunt de medewerker online via de website van UWV door middel van Digipoort of de Verzuimmelder ziek melden.

Voorkom een boete!

Er gelden strikte termijnen voor het maken van de ziekmelding. Deze termijnen verschillen per geval. Het is belangrijk dat je de ziekteaangifte precies op tijd doet, anders riskeer je een boete. Kijk op de website van het UWV voor meer informatie over de termijnen per situatie.

Tip! Met KHN Verzuim heb je alles rondom ziekteverzuim in één keer goed geregeld.

KHN Verzuim is een combinatie van een voordelige ziekteverzuimverzekering en een verzuimloket; het loon van zieke medewerkers wordt doorbetaald en je wordt ondersteund rond de begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers. In dat geval heb je ook geen aparte arbodienst meer nodig. Bekijk hier het actuele tarief voor deze arbodienst. Kijk op KHN Verzuim voor meer informatie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens