Wanneer meldt je een medewerker ziek bij UWV? Aan welke regels moeten jij en jouw medewerker voldoen? KHN geeft antwoord.
Als een medewerker kort ziek is, bijvoorbeeld als hij/zij een aantal dagen afwezig vanwege griep of een blessure, dan is een ziekmelding bij UWV niet nodig. Je meldt de medewerker dan alleen ziek bij de arboarts. Er is sprake van een korte ziekte als de medewerker korter dan 4 weken ziek is. Je moet ervoor zorgen dat de arboarts binnen zes weken een probleemanalyse heeft opgesteld.
Als de medewerker langer dan driekwart jaar ziek is, maakt je uiterlijk de eerste werkdag na de 42e ziekteweek bij UWV melding van langdurige ziekte: de zogenoemde 42e-weeksmelding.
In sommige gevallen kun je een Ziektewetuitkering voor een medewerker aanvragen. Om een Ziektewetuitkering aan te vragen, moet je de medewerker ziek melden bij UWV. Hiervan kan sprake zijn bijvoorbeeld wanneer de medewerker ziek is:
Staat jouw situatie er niet bij? Kijk dan voor meer informatie op de website van het UWV.
Je kunt de medewerker online via de website van UWV door middel van Digipoort of de Verzuimmelder ziek melden.
Er gelden strikte termijnen voor het maken van de ziekmelding. Deze termijnen verschillen per geval. Het is belangrijk dat je de ziekteaangifte precies op tijd doet, anders riskeer je een boete. Kijk op de website van het UWV voor meer informatie over de termijnen per situatie.
Tip! Met KHN Verzuim heb je alles rondom ziekteverzuim in één keer goed geregeld.
KHN Verzuim is een combinatie van een voordelige ziekteverzuimverzekering en een verzuimloket; het loon van zieke medewerkers wordt doorbetaald en je wordt ondersteund rond de begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers. In dat geval heb je ook geen aparte arbodienst meer nodig. Bekijk hier het actuele tarief voor deze arbodienst. Kijk op KHN Verzuim voor meer informatie.