Als je een uitzendkracht in dienst wilt nemen, waar moet je dan aan denken? Je neemt een uitzendkracht van een uitzendorganisatie over. Dan moet je rekening houden met de ketenbepaling. Een uitzendkracht kan namelijk al langere tijd voor het uitzendbureau werken.
Medewerkers mogen volgens de wet slechts drie tijdelijke contracten in een periode van maximaal 36 maanden krijgen. Een uitzendkracht die bij jou gewerkt heeft, heeft sowieso één arbeidsovereenkomst gehad. Namelijk de arbeidsovereenkomst die hij had bij het uitzendbureau. Als de uitzendkracht al langer in dienst is bij het uitzendbureau of vaak ziek is geweest, kan het zijn dat hij al meerdere contracten voor bepaalde tijd heeft gehad. In veel gevallen ontstaat er dan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Let op: Een medewerker kan daar ook met terugwerkende kracht aanspraak op maken. Ga dus bij het uitzendbureau na hoeveel contracten de uitzendkracht gekregen heeft en hoelang hij al in dienst is.
Ook is het van belang om te weten dat je geen proeftijd meer af mag spreken. Die proeftijd heeft hij al doorlopen.
Het kan zijn dat de uitzendorganisatie in de overeenkomst een boetebeding voor het overnemen van de uitzendkracht heeft opgenomen. Dit boetebeding kan ook van toepassing zijn wanneer het uitzendbureau slechts de werving en selectie heeft gedaan. Controleer dus de overeenkomst of de algemene bepalingen/voorwaarden van de uitzendorganisatie.
Er moet een transitievergoeding worden betaald vanaf dag 1 van de arbeidsovereenkomst en het dienstverband wordt op verzoek van de werkgever beëindigd. De periodes van de opvolgende werkgevers tellen mee. Je bent een opvolgend werkgever als een medewerker bijvoorbeeld eerst als uitzendkracht bij jou heeft gewerkt en daarna bij jou rechtstreeks in dienst is getreden.
Meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: khnadvies@khn.nl.