Het moment dat je mes en vork in een krakende kroket zet om ‘m vervolgens te verdelen over een witte snee brood. Of gewoon uit het vuistje begeleid met een beetje mosterd. De kroket kent veel verschijningen. Gevuld met garnalen, de vegan variant óf die lekkere ouderwetse rundvleeskroket verwerkt in een 12-uurtje.
Wist je dat de kroket waarschijnlijk uit Frankrijk komt? De snack voelt misschien wat Nederlands in oorsprong, maar niets is minder waar. In 1705 wordt de eerste vermelding van de kroket gemaakt in een boek van de kok van Lodewijk XIV. Dat is nog eens wetenswaardige informatie om mee te schermen als iemand laatdunkend over onze favoriete snack doet. Van origine moest je langs een slagerij om er één te bemachtigen. Maar inmiddels heeft de kroket het geschopt tot publiekslieveling en als íemand begrijpt waarom, dan is het wel de man achter Snackspert. Eke Bosman beheert het populairste (en enige?) account over snacks op Instagram. Hij onderwerpt elke snack aan een grondig onderzoek en schrijft daar reviews over.
“De kroket moet ambachtelijk smaken en niet alsof deze uit de fabriek komt. Dat laatste merk je vooral aan de korst; die is vaak chemisch van smaak en lijkt ook in oud frituurvet gebakken te zijn. Bij ambachtelijke kroketten proef je nog een soort broodsmaak - niet gek ook, want de betere kroketten worden gemaakt met panko. Naar mijn mening dan.”
“Holtkamp! Kwekkeboom en de Croquetten Boutique in Utrecht, die laatste voornamelijk op vernieuwend vlak. Ik hou ervan als er geëxperimenteerd wordt, zonder dat het al te gek wordt.”
“Een sociaal antwoord: altijd lekkerder. Maar om eerlijk te zijn, kunnen niet heel veel mensen een goede kroket maken. Daarom ben ik van mening dat minstens 75 procent van alle kroketten in Nederland niet te hachelen is. Het vergt ontzettend veel inspanning en liefde.”
“Die van De Bourgondiër, niet overal te verkrijgen helaas, vind ik ontzettend goed. Lekker draadjesvlees, goeie korst, heerlijke romige ragout. Ik hou ervan!”
“De rendangkroket. Mora heeft 'm al geadopteerd, maar ik zie 'm graag bij de betere zaken verschijnen.”
En op deze Nationale Krokettendag zijn wij natuurlijk ook erg benieuwd of jij een kroket op de kaart hebt staan? En zo ja, hoe je deze dan presenteert? Als krokante snack uit het vuistje, onderdeel van een 12-uurtje of met een culinaire twist? En voor onze lieve gasten: bij welke snackbar of horecazaak eet jij het liefst een kroket? Laat het ons weten via onze socials.