Op donderdag 25 mei vond het hoteloverleg van KHN Haarlemmermeer plaats bij Hotel Herbergh in Badhoevedorp. Tijdens deze bijeenkomst is door de participerende partijen de intentieverklaring ondertekend voor het project Schiphol hotel shuttle. Tevens bracht MEO ons op de hoogte van de tussentijdse resultaten van de arbeidsmarktcampagne. Meer over deze en de andere besproken onderwerpen vind je onderstaand.

Intentieverklaring Schiphol hotel shuttle ondertekend
Wethouders Marja Ruigrok en Jurgen Nobel namens Gemeente Haarlemmermeer, Patricia Vitalis en Ruud Sondag namens Amsterdam Airport Schiphol en John Nieuwland namens KHN Haarlemmermeer hebben 25 mei de intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam shuttlesysteem. Dit is een zeer belangrijke stap in het proces, lees hier meer daarover.

Adviesbureaus EVConsult en Inno-V hebben de opdracht gekregen om de verdere uitwerking van het project op zich te nemen. De volgende fase is een brede inventarisatie. Daarna volgt het ontwerp van het shuttlesysteem waarin de concrete punten worden uitgewerkt. De planning is dat in september het definitieve advies in de vorm van een rapport opgeleverd wordt. Tussentijds zal er nog een evaluatie plaatsvinden om te kijken of het plan praktisch de juiste kant op gaat. De presentatie van Inno-V kun je hier terugvinden.

Overlast lachgascilinders
Een aantal hotels blijven zitten met lachgascilinders die achterblijven op de kamers. De politie heeft aangegeven dat de hotels vanaf 30 cilinders de politie kunnen bellen om het gratis op te laten halen. KHN Haarlemmermeer informeert bij de gemeente naar verdere passende oplossingen.

Geef je op als gastopleider Hospitality opleiding Nova college
Het Novacollege is een Hospitality opleiding gestart in een aantal hotels in de Haarlemmermeer. Dit is een groot succes en voor komend jaar worden er circa 50 leerlingen verwacht. Hiervoor worden nog meer hotels gevraagd om zich op te geven als gastopleider, dus meld je aan! Meer informatie kun je hier terugvinden.

Tussentijdse resultaten arbeidsmarktcampagne
Zoals in het vorige overleg besproken, is er op 1 mei in samenwerking met MEO een arbeidsmarktcampagne gestart, deze loopt tot 11 juni. Max van der Burgt van MEO heeft de tussentijdse resultaten laten zien. De presentatie kun je hier terugvinden.

Om goed te kunnen zien of de campagne resultaat heeft gehad, vragen we de deelnemende hotels te kijken in de data van de websites. Daarnaast verzoeken we de sollicitanten te vragen via welk kanaal ze in contact zijn gekomen met de vacature.

Update vanuit KHN
Ivo Berkhoff van KHN heeft enkele belangrijke punten onder de aandacht gebracht:

 • De Uniforme Voorwaarden Horeca zijn aangepast naar de richtlijnen van de Europese commissie.
 • Hotels Stars Union worden geëvalueerd, wellicht komen er nog wat aanpassingen. Het zal in 2025 ingaan.
 • In de ledenraad van KHN vertegenwoordigt Ton Duivenvoorde, Van der Valk Emmen, de doelgroep hotels.
 • Toeristenbelasting Amsterdam: gemeenteraad vindt dat het te druk is. Onderzocht is wat de prijselasticiteit van toeristenbelasting doet met het aantal overnachtingen, zie hier. 10 miljoen overnachtingen is het minimum, 20 miljoen het maximum. Er is onderzocht dat bij 45% aan toeristenbelasting de bezoekers dit pas als last ervaren. Wat KHN echter voorspelt is dat de toeristen blijven komen, maar buiten de gemeente Amsterdam zullen verblijven. Voornamelijk de zakelijke markt wordt hierdoor beïnvloed, en dat zijn juist de bezoekers die je wilt behouden.
 • In Amsterdam en ook in Haarlemmermeer wordt flink ingezet op controle van illegale prostitutie. Als hotelier moet je inspanningen verrichten om dit te voorkomen, anders riskeer je een boete. Zie hier meer informatie. Voor meldingen kunnen hotels contact opnemen via e-mail adres: Flexteam-HT@haarlemmermeer.nl. Dit is een gezamenlijke mail adres van het team dat dit onderwerp aanpakt.
 • Een aantal hotels in Amsterdam hebben de Green Hotel Club opgericht waarin vooral de weg naar milieubewuster omgaan met je activiteiten wordt ondersteund.
 • Expedia;
  • Expedia committeert aan de Digital Markets Act en stopt met prijspariteit.
  • Milieu keurmerken voor hotels: de Europese commissie is bezig met een erkenningsregel voor milieukeurmerken.
  • Er is een structureel overleg met KHN ingericht.
  • Verzoek om officiële sterren weer te geven op website.

Event Park Amsterdam
Floris-Jan Koenig heeft een update gegeven over Event Park Amsterdam. Er is inmiddels een strategische samenwerking met de gemeente. Floris-Jan doet ook een oproep aan de hotels. Hij verneemt het graag wanneer er hotels zijn die mee willen praten over de ontwikkeling van EPA. Daarnaast kun je nieuwswaardigheden, events of andere tips melden via info@eventparkamsterdam.com. De complete presentatie van EPA kun je hier terugvinden.

Booking.com
Juliette Blaauw van Booking.com geeft ons een update over de PACE, een overzicht van de nationaliteiten van de bezoekers en Sustainability. Er is een nieuwe tool waarin je kunt aangeven hoe duurzaam je hotel is, door middel van een badge met een aantal groene bladeren. De complete presentatie kun je hier terugvinden.

Haarlemmermeer Marketing door Berber Stellingwerf
Er zijn een aantal mooie ontwikkelingen die Haarlemmermeer Marketing op de kaart heeft gezet om Haarlemmermeer zo goed mogelijk te promoten. Hier vind je een overzicht.

Volgend hoteloverleg 21 september
Voor het volgende hoteloverleg op 21 september van 15.00 tot 17.00 uur hebben we al enkele punten genoteerd om te bespreken:

 • Meer informatie over aanpak lachgas.
 • Een presentatie over hoe je illegale prostitutie kan herkennen. Bijvoorbeeld via org.
 • Een proeverij organiseren met streekproducten die de hotels zouden kunnen afnemen.
 • Meer concrete informatie over de geplande uitbreiding van Schiphol.
 • We zoeken nog een locatie om te kunnen verzamelen, wie stelt zijn bedrijf beschikbaar?

Heb je onderwerpen die jij graag terug wilt zien op de agenda? Laat het ons weten via haarlemmermeer@khn.nl.

De vergadering wordt gesloten om 17.00 uur. We krijgen een aangeklede borrel aangeboden door Booking.com. We bedanken Annette Atiya van gastbedrijf Hotel Herbergh Badhoevedorp voor de gastvrijheid en Booking voor het sponsoren van de borrel.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaande, vernemen we het graag via haarlemmermeer@khn.nl.