Het belastingplan 2019 en verder geeft ruim 60 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Dit betekent dat de belastingtarieven vanaf volgend jaar omlaag gaan en de heffingskortingen (belastingkortingen) omhoog, waardoor werken lonender wordt.Welke maatregelen zijn voor jou als horecaondernemer van belang? KHN zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.

De maatregelen zijn onderdeel van het pakket Belastingplan 2019. Een groot deel van de maatregelen gaat in per 1 januari 2019, net als een aantal belastingmaatregelen die al eerder zijn afgesproken. Een ander deel gaat met stappen in.

Er zijn ook lastverzwarende maatregelen zoals meer energiebelasting en de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9%. Ook voor ondernemingen zijn er veel andere maatregelen. Onder andere minder vennootschapsbelasting, maar dan ook minder afschrijven op het eigen bedrijfsgebouw.

Verhoging btw-tarief

Het lage btw-tarief gaat 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9 procent. Het hoge tarief blijft staan op 21. Het nieuwe btw-tarief heeft impact op de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Waar moet je op letten bij deze verhoging? Lees hier de tips van KHN.

ZZP'er of medewerker in dienst?

De belastingdienst heeft het begrip 'gezag' gedefinieerd bij de beoordeling of de zzp’er wel een echte zzp’r is en geen medewerker. Zoals bijvoorbeeld een pizzabezorger.

Alle wijzigingen op een rij...

Download het volledige overzicht van alle wijzigingen 'Belangrijkste wijzigingen belastingen 2019' voor burgers en bedrijven in pdf.

Voor de ondernemers zijn vooral de hoofdstukken 2, 4 en 5 over milieubelasting, vennootschapsbelasting, btw en accijnzen van belang.

Lees meer