Om ondernemers uit de horeca voor de inkomstenbelasting te helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte, heeft de Belastingdienst de belangrijkste aftrekposten en belastingregelingen op een rij gezet. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

Ondernemersaftrek

Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om in aanmerking te komen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Uit een recente peiling blijkt dat 85,9% van de ondernemers bekend is met het urencriterium, waarvoor je onder andere minimaal 1225 uur per kalenderjaar moet besteden aan je bedrijf. De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7280. Hiernaast kun je als ondernemer ook aanspraak maken op de startersaftrek van € 2123. Dit mag wanneer je in de afgelopen vijf jaar minimaal een jaar geen ondernemer was en in deze periode niet meer dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Mkb-winstvrijstelling

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijg je automatisch de mkb-winstvrijstelling. Daardoor hoef je geen belasting te betalen over 14 procent van je winst. Bij ondernemers die in 2018 verlies hebben gedraaid, wordt de mkb-vrijstelling automatisch verrekend. Hierbij wordt 14 procent van je verlies niet meegeteld.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je in 2018 meer dan € 2300 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? En kosten de bedrijfsmiddelen per stuk € 450 of meer? Dan heb je mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van de investeringen.

Fiscale oudedagsreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je, als je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, jaarlijks een deel van je jaarwinst toevoegen aan je fiscale oudedagsreserve. Het bedrag dat je reserveert voor je pensioen, mag je aftrekken van je winst. Je hoeft het geld niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar houd het vrij voor je bedrijf.

Wel of geen recht op aftrekposten?

Voor bovenstaande aftrekposten en belastingregelingen geldt dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting moet zijn. Ondernemers die hierover twijfelen, worden aangeraden de OndernemersCheck te doen. Aan de hand van maximaal 20 vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid krijg je een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Je kunt tot 1 mei de belastingaangifte over 2018 indienen. Ga voor meer informatie naar Belastingdienst.nl/aangifte en Belastingdienst.nl/ondernemers.

KHN Rekenwerk: Administratie van, voor en door horecaondernemers

KHN Rekenwerk ondersteunt je bij de aangifte van de btw, de loonbelasting en de inkomstenbelasting, de bewaarplicht en de salarisadministratie. Op basis van jouw wensen nemen wij je administratieve last uit handen. En daarvoor krijg je direct financieel inzicht terug in handen, op elk gewenst moment van de dag. Wij nemen namelijk letterlijk naast je plaats achter het stuur, om je te ondersteunen en kennis te bieden om je onderneming bij te sturen. Meer weten? Kijk op khn.nl/rekenwerk.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens