Als ondernemer zijn er verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld om te investeren in duurzaamheid en innovatie, maar ook voor scholing. Van welke subsidies kun jij als horecaondernemer profiteren? We hebben een overzicht van de diverse subsidieregelingen voor je gemaakt. Let op, sommige regeling kunnen niet gecombineerd worden. Raadpleeg je accountant voor advies. Achter de pijltjes vind je voorbeelden waar je de subsidie voor kan gebruiken.

1. Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

-> Compensatie hoge energiekosten over 1 november 2022 tot en met 31 december 2023

Op 21 maart opent de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die relatief veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen. Je kunt TEK aanvragen van 21 maart 2023 09.00 uur tot en met 2 oktober 2023 17.00 uur. De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Voorwaarden voor de TEK-regeling:

 • Je energiekosten bedragen minimaal 7% van je totale omzet (energie-intensiteitseis).
 • Je bent mkb’er volgens de mkb-toets van de Europese Commissie.
 • Je hebt een zakelijk energiecontract dat op naam van jouw onderneming is afgesloten.
 • Je onderneming is uiterlijk 31 december 2022 bij KVK ingeschreven.

Lees meer: TEK-regeling opent op 21 maart | KHN

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

  -> Glasversnipperaar voor horecabedrijven, verwerkingsinstallatie voor keukenafval, elektrische bestelauto, elektrische bakfiets, speed-pedelec, landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken, bouwen volgens duurzaamheidscodes

  De MIA en de Vamil zijn twee regelingen die vaak gecombineerd worden voor milieuvriendelijke investeringen. Een gedeelte van de investering breng je in mindering op je fiscale winst. Met de Vamil bepaal je zelf op welk moment dit gebeurt. Netto leveren de twee regelingen samen een voordeel op van maximaal 14% van het investeringsbedrag.

  Drie belangrijke voorwaarden voor de MIA/Vamil:

  • De investering staat op de Milieulijst en voldoet aan alle eisen van deze lijst. De Milieulijst wordt elk jaar aangepast.
  • Het gaat om een nieuw product dat minimaal 2.500 euro kost.
  • Je doet de aanvraag binnen drie maanden na de investering.

  Op de website van RVO vind je alle voorwaarden en dien je een aanvraag in. Na de aanvraag kun je de aftrekposten meteen toepassen in je belastingaangifte.

  3. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

   -> Uitstootvrije bedrijfsauto

   Ben je van plan om een uitstootvrije bedrijfsauto te kopen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Tot drie maanden na de aankoop kun je je aanmelden voor de MIA.

   Lees meer: Nieuwe bestelauto? Houd rekening met de landelijke regels voor… | KHN

   4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

    -> Algemene bedrijfsmiddelen

    Een aftrekpost die je met de MIA/VAMIL mag combineren, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling geldt voor algemene bedrijfsmiddelen zoals laptops en gereedschap met een minimaal investeringsbedrag van 450 euro per stuk. Je totale investering moet in 2023 minimaal 2.600 euro zijn.

    5. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

     -> Warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen

     Je kunt op allerlei manieren binnen je bedrijf energie besparen en werken aan verduurzaming. Plaats je een warmtepomp of zonneboiler? Met de ISDE krijg je een deel van het investeringsbedrag terug. Tot eind 2023 is deze subsidie ook beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

     De hoogte van de subsidie hangt af van het soort apparaat en van de energieprestaties. Voor een warmtepomp is de subsidie bijvoorbeeld minimaal 500 euro.

     Drie belangrijke voorwaarden voor de ISDE:

     • Je vraagt de subsidie aan voordat je het apparaat koopt.
     • Je neemt het apparaat in gebruik binnen één jaar na de beslissing over de subsidieaanvraag.
     • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de ISDE. Voor het apparaat heb je ook geen andere subsidie of regeling gebruikt, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA).

     Op de website van RVO vind je alle voorwaarden voor de ISDE en dien je een aanvraag in. Je krijgt meestal binnen acht weken antwoord.

     6. Energie-investeringsaftrek (EIA)

      -> Elektrische oven, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, inductie bak- of kookplaat, elektrische bakcarrousel, warmtebrug voor horeca en grootkeukens, inductie/ elektrisch frituurtoestel, scheidingsapparatuur voor afval, swill vergister, isolatie bestaande constructie, ledverlichting, infrarood panelen

      Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro per bedrijfsmiddel. Het maximum investeringsbedrag is 136 miljoen euro.

      Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een combinatie van energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek is niet mogelijk. Lees meer: KHN | Energie-investeringsaftrek (EIA)

      7. BMKB Groen

       -> LED verlichtingssysteem, isolatie, HR-glas, aanpassing bedrijfspanden naar minstens energielabel C

       Hoe duurzamer je bedrijf, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen op de energiemarkt. Om ondernemers te helpen verduurzamen, verruimt het kabinet de BMBK met een groen luik: BMKB-Groen. De BMKB-G is bedoeld voor mkb’ers met hooguit 250 werknemers.

       Voorwaarden voor deelname BMKB-Groen:

       • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba.
       • Je hebt maximaal 250 werknemers.
       • Je hebt een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal maximaal 43 miljoen euro.
       • Investeer je met de BMKB-G in bedrijfsmiddelen? Dan moeten ze op de Energielijst staan.
       • Voor energie-investering is het maximale aandeel van overige bedrijfsmiddelen 50%.
       • Met de investeringen krijgt je bedrijfspand minimaal energielabel C.

       Lees meer: Kabinet verruimt BMBK voor verduurzamen mkb | KHN

       8. STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie)

        -> Scholing en bevordering persoonlijke ontwikkeling voor jezelf en voor medewerkers

        In 2022 heeft de regering het STAP-budget ingevoerd om scholing en persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Je krijgt hiermee maximaal 1.000 euro terug voor een opleiding. De subsidie vraag je als ondernemer voor jezelf aan. Heb je werknemers? Wijs ze dan op het bestaan van deze regeling en nodig ze uit om een aanvraag in te dienen.

        Drie belangrijke voorwaarden voor het STAP-budget

        • Dien minimaal vier weken voordat de opleiding start een aanvraag in.
        • De opleiding waarvoor het STAP-budget geldt moet staan in het STAP-scholingsregister.
        • Je hebt in een jaar niet eerder het STAP-budget gebruikt.

        Een aanvraag dien je persoonlijk in via het STAP-portaal van het UWV. Dit kun je niet doen voor je werknemers. Elke twee maanden begint een nieuwe aanvraagperiode.

        Lees meer: Nu ook gratis brancheopleiding met STAP-subsidie van €1.000 | KHN

        Loonkostensubsidies

        Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die één of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen. Het LKV is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Het gaat vooral om de volgende groepen werknemers:

        • Oudere werknemers met een uitkering.
        • Werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
        • Werknemers met een arbeidsbeperking.

        Er is ook een LKV voor werkgevers die werknemers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze werknemers arbeidsongeschikt zijn geworden.

        Lees meer: Loonkostenvoordeel (LKV) | UWV | Werkgevers


        Direct advies nodig?

        We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

        Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

        Contactgegevens