Als ondernemer zijn er verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld om te investeren in duurzaamheid en innovatie, maar ook voor scholing. Van welke subsidies kun jij als horecaondernemer profiteren? We hebben een overzicht van de diverse subsidieregelingen voor je gemaakt. Let op, sommige regelingen kunnen niet gecombineerd worden. Raadpleeg je accountant voor advies. Achter de pijltjes vind je voorbeelden waar je de subsidie voor kan gebruiken.


1. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

  -> Glasversnipperaar voor horecabedrijven, verwerkingsinstallatie voor keukenafval, elektrische bestelauto, elektrische bakfiets, speed-pedelec, landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken, bouwen volgens duurzaamheidscodes

  De MIA en de Vamil zijn twee regelingen die vaak gecombineerd worden voor milieuvriendelijke investeringen. Een gedeelte van de investering breng je in mindering op je fiscale winst. Met de Vamil bepaal je zelf op welk moment dit gebeurt. Netto leveren de twee regelingen samen een voordeel op van maximaal 14% van het investeringsbedrag.

  Drie belangrijke voorwaarden voor de MIA/Vamil:

  • De investering staat op de Milieulijst en voldoet aan alle eisen van deze lijst. De Milieulijst wordt elk jaar aangepast.
  • Het gaat om een nieuw product dat minimaal 2.500 euro kost.
  • Je doet de aanvraag binnen drie maanden na de investering.

  Op de website van RVO vind je alle voorwaarden en dien je een aanvraag in. Na de aanvraag kun je de aftrekposten meteen toepassen in je belastingaangifte.

  2. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

   -> Uitstootvrije bedrijfsauto

   Ben je van plan om een uitstootvrije bedrijfsauto te kopen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Tot drie maanden na de aankoop kun je je aanmelden voor de MIA.

   Lees meer: Nieuwe bestelauto? Houd rekening met de landelijke regels voor… | KHN

   3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

    -> Algemene bedrijfsmiddelen

    Een aftrekpost die je met de MIA/VAMIL mag combineren, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling geldt voor algemene bedrijfsmiddelen, zoals laptops en gereedschap. Je totale investering moet in 2024 minimaal 2.801 euro zijn.

    4. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

     -> Warmtepomp, zonneboile, windturbine

     Je kunt op allerlei manieren binnen je bedrijf energie besparen en werken aan verduurzaming. Plaats je een warmtepomp of zonneboiler? Met de ISDE krijg je een deel van het investeringsbedrag terug.

     De hoogte van de subsidie hangt af van het soort apparaat en van de energieprestaties. Voor een warmtepomp is de subsidie bijvoorbeeld minimaal 500 euro.

     Drie belangrijke voorwaarden voor de ISDE:

     • Je vraagt de subsidie aan voordat je het apparaat koopt.
     • Je neemt het apparaat in gebruik binnen twee jaar na de beslissing over de subsidieaanvraag.
     • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de ISDE. Voor het apparaat heb je ook geen andere subsidie of regeling gebruikt, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA).

     Op de website van RVO vind je alle voorwaarden voor de ISDE en dien je een aanvraag in. Je krijgt meestal binnen acht weken antwoord.

     5. Energie-investeringsaftrek (EIA)

      -> Elektrische oven, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, inductie bak- of kookplaat, elektrische bakcarrousel, warmtebrug voor horeca en grootkeukens, inductie/ elektrisch frituurtoestel, scheidingsapparatuur voor afval, swill vergister, isolatie bestaande constructie, ledverlichting, infrarood panelen

      Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro per bedrijfsmiddel. Het maximum investeringsbedrag is 136 miljoen euro.

      Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een combinatie van energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek is niet mogelijk. Lees meer: KHN | Energie-investeringsaftrek (EIA)

      6. BMKB Groen

       -> LED verlichtingssysteem, isolatie, HR-glas, aanpassing bedrijfspanden naar minstens energielabel C

       Hoe duurzamer je bedrijf, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen op de energiemarkt. Om ondernemers te helpen verduurzamen, verruimt het kabinet de BMBK met een groen luik: BMKB-Groen. De BMKB-G is bedoeld voor mkb’ers met hooguit 250 werknemers.

       Voorwaarden voor deelname BMKB-Groen:

       • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba.
       • Je hebt maximaal 250 werknemers.
       • Je hebt een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal maximaal 43 miljoen euro.
       • Investeer je met de BMKB-G in bedrijfsmiddelen? Dan moeten ze op de Energielijst staan.
       • Voor energie-investering is het maximale aandeel van overige bedrijfsmiddelen 50%.
       • Met de investeringen krijgt je bedrijfspand minimaal energielabel C.

       De aanvraag voor BMKB-Groen doe je niet zelf, maar regel je via je financier. Je moet je dus melden bij je kredietverstrekker. Dit kan zowel een bank als een non-bancaire financier zijn.

       Lees meer: Kabinet verruimt BMBK voor verduurzamen mkb | KHN of BMKB-Groen (rvo.nl)

       7. Subsidie Praktijkleren

       Je kan een vergoeding ontvangen voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen jouw bedrijf. Ben je een erkend leerbedrijf en begeleid je een leerling die een bbl-opleiding volgt? Dan kan je per jaar maximaal € 2.700 aan subsidie ontvangen. Je kan deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

       Meer informatie lees je hier: Subsidieregeling praktijkleren (rvo.nl)

       8. SLIM-regeling

       Ook in 2024 kan je weer subsidie ontvangen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van jouw personeel. In de SLIM-regeling zijn ook de kosten voor de inhuur van een externe medewerker subsidiabel. Directe loonkosten kunnen worden meegenomen. Je kan een aanvraag voor subsidie doen als je, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal één van onderstaande activiteiten:

       • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van werknemers vanuit het perspectief van de onderneming.
       • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers.
       • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
       • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen bol- of bbl-traject).

       Meer informatie lees je hier: SLIM-regeling | Leven Lang Ontwikkelen | Rijksoverheid.nl

       Direct advies nodig?

       We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

       Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

       Contactgegevens