Als horecaondernemer zijn er verschillende subsidies waarvan je gebruik kunt maken, bijvoorbeeld om te investeren in duurzaamheid of innovatie en ook voor scholing. Van welke subsidies kun jij profiteren? Wij zetten de diverse subsidieregelingen voor je op een rij. Let op: sommige regelingen kunnen niet worden gecombineerd. Raadpleeg je accountant voor advies. Achter de pijltjes vind je voorbeelden waarvoor je de subsidie kunt gebruiken.

1. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

    -> Glasversnipperaar voor horecabedrijven, tapsysteem voor water en frisdranken, bevochtigingsapparatuur voor verse voedingsmiddelen in de horeca, voorzieningen voor het versterken van biodiversiteit, inzamel- en geldretoursystemen voor herbruikbare bekers, oplaadkluis voor het laden van lithium-ion accu's van (brom- of snor)fietsen, draadloos oplaadpunt voor elektrische fietsen, bouwen volgens duurzaamheidscodes

    De MIA en de Vamil zijn twee regelingen die vaak worden gecombineerd voor milieuvriendelijke en innovatieve investeringen. Met de MIA kun je profiteren van een investeringsaftrek tot wel 45% van het investeringsbedrag. Dit komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je tot 75% van de investeringskosten sneller afschrijven en je bepaalt zelf wanneer. Dit levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.

    Drie belangrijke voorwaarden voor de MIA/Vamil:

    • De investering staat op de Milieulijst MIA/Vamil en voldoet aan alle eisen van deze lijst. Deze lijst wordt elk jaar aangepast.
    • Het gaat om een nieuw product dat minimaal 2500 euro kost.
    • Je doet de aanvraag binnen drie maanden na de investering.

    Op de website van RVO vind je alle voorwaarden en dien je een aanvraag in. Na de aanvraag kun je de aftrekposten meteen toepassen in je belastingaangifte.

    2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

      -> Algemene bedrijfsmiddelen

      Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijgen. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

      De KIA is een aftrekpost op je winst. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Je vindt het bedrag van de KIA in de tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2025. Deze regeling geldt voor algemene bedrijfsmiddelen, zoals laptops en gereedschap. Je totale investering moet in 2025 tussen de 2901 euro en 392.230 euro zijn.

      3. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

        -> Warmtepomp, zonneboiler, windturbine

        Je kunt op allerlei manieren binnen je bedrijf energie besparen en werken aan verduurzaming. Plaats je een warmtepomp of zonneboiler? Met de ISDE krijg je een deel van het investeringsbedrag terug. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort apparaat en de energieprestaties.

        Drie belangrijke voorwaarden voor de ISDE:

        • Je vraagt de subsidie aan, voordat je het apparaat koopt.
        • Je neemt het apparaat in gebruik binnen twee jaar na de beslissing over de subsidieaanvraag.
        • Je maakte niet eerder gebruik van de ISDE. Voor het apparaat gebruikte je ook geen andere subsidie of regeling, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA).

        Op de website van RVO vind je alle voorwaarden voor de ISDE en dien je een aanvraag in. Je krijgt meestal binnen acht weken antwoord.

        4. Energie-investeringsaftrek (EIA)

          -> Elektrische oven, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, energieprestatieverbetering in grootkeukens, elektrisch frituurtoestel, elektrisch bakcarrousel, multifunctioneel kook- baktoestel, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, energiezuinige drankenkoeler, energiezuinige wasdroger, isolatie bestaande constructie, infraroodpanelen

          Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro per bedrijfsmiddel. Het maximale investeringsbedrag is 151 miljoen euro. De investeringen die in aanmerking komen staan op de Energielijst 2025.

          5. BMKB Groen

            -> LED verlichtingssysteem, isolatie, HR-glas, aanpassing bedrijfspanden naar minstens energielabel C

            Hoe duurzamer je bedrijf, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen op de energiemarkt. Om ondernemers te helpen verduurzamen, verruimde het kabinet de BMBK met een groen luik: BMKB-Groen. De BMKB-G is bedoeld voor mkb’ers met hooguit 250 werknemers.

            Voorwaarden voor deelname BMKB-Groen:

            • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba.
            • Je hebt maximaal 250 werknemers.
            • Je hebt een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro.
            • Investeer je met de BMKB-G in bedrijfsmiddelen? Dan moeten ze op de Energielijst staan.
            • Voor energie-investering is het maximale aandeel van overige bedrijfsmiddelen 50%.
            • Met de investeringen krijgt je bedrijfspand minimaal energielabel C.

            De aanvraag voor BMKB-Groen doe je niet zelf, maar regel je via je financier. Je moet je dus melden bij je kredietverstrekker. Dit kan zowel een bank als een non-bancaire financier zijn.

            Lees meer: Kabinet verruimt BMBK voor verduurzamen mkb | KHN of BMKB-Groen (rvo.nl)

            6. Subsidie Praktijkleren

            Je kunt een vergoeding ontvangen voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen jouw bedrijf. Ben je een erkend leerbedrijf en begeleid je een leerling die een bbl-opleiding volgt? Dan kan je per jaar maximaal € 2.700 aan subsidie ontvangen. Je kunt deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

            Horecabedrijven komen bovendien in aanmerking voor een nader te bepalen bonus, bovenop de standaardvergoeding van de subsidieregeling Praktijkleren. Voor de registratie van de hoofdactiviteit moet je inschrijving voor de KvK juist zijn om aanspraak te maken op deze bonus.

            7. SLIM subsidie

            Ook in 2025 kun je weer subsidie aanvragen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van jouw personeel. Via de SLIM-regeling ontvang je eveneens een vergoeding voor de inhuurkosten van een externe adviseur. Ook kun je subsidie aanvragen voor directe loonkosten. Als zelfstandig ondernemer kan de subsidie oplopen tot 25.000 euro, met een percentage aan subsidiabele kosten van maximaal 80%. Voor samenwerkingsverbanden is dit maximaal 500.000 euro. Je kunt een subsidieaanvraag doen als je, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal één van onderstaande activiteiten:

            • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van je werknemers.
            • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor je werknemers.
            • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen.
            • Het aanbieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen bol- of bbl-traject).

            De SLIM subsidie kent elk jaar drie openstellingen. Mkb-ondernemers kunnen een aanvraag indienen van 3 t/m 31 maart en van 1 t/m 30 september. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is de regeling geopend van 2 t/m 30 juni.

            Direct advies nodig?

            We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

            Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

            Contactgegevens