Wat is Bibob en wanneer moet ik de Bibob formulieren invullen?

Wat is BIBOB
De Wet Bibob staat voor 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Deze wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zakendoen, te screenen. Om dit te doen, voeren overheidsinstanties een Bibob-onderzoek uit.

Horeca vergunning aanvragen of aanpassen
Als u een nieuwe zaak begint, vult u de Bibob-vragenlijst in. Hierin legt u duidelijk uit waar het geld vandaan komt. U bewijst dit met bijlagen. Ook bij bijvoorbeeld crowdfunding of contante leningen moet duidelijk zijn waar het geld vandaan komt. Zo willen de overheid voorkomen dat we indirect criminele activiteiten mogelijk maken. Ook beschermt de overheid daarmee de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers.

U dient bij de volgende aanpassingen eveneens de BIBOB vragenlijst in te vullen:

  • overnemen van een horecabedrijf (dan vult u ook de Bibob-vragenlijst in)
  • verandering van rechtsvorm van het horecabedrijf (dan u ook de Bibob-vragenlijst in)
  • inschrijven/uitschrijven van bestuurders of vennoten (dan vult u ook de Bibob-vragenlijst in)

Even opletten:
Op het moment van aanvragen of aanpassen, wordt bij het inboeken van de aanvraag een uittreksel KvK aan het dossier toegevoegd. Indien wordt geconstateerd dat er een wijziging in de ondernemingsvorm (zie bovenstaand lijstje) heeft plaatsgevonden, dan is Bibob van toepassing. Wanneer dus blijkt bij een aanvraag, dus ook bij een melding tot bijschrijving leidinggevende, dat na het verlenen van de nog geldende vergunning een wijziging van rechtsvorm / bestuurders heeft plaatsgevonden, wordt op dat moment een Bibob-onderzoek gedaan in verband met deze wijziging. Er wordt dus geen Bibob-onderzoek gedaan op de aangemelde leidinggevenden (wanneer dit louter werknemers betreft).

Voor alle informatie betreffende het aanvragen of aanpassen van een horeca vergunning in de gemeente Utrecht, klik hier.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens