De gemeente Stichtse Vecht heeft eind vorige week een brief gestuurd aan de Staatssecretaris van EZK (Mona Keijzer). Dit n.a.v. noodkreten die zij afgelopen weken ontvingen van ondernemers in onze gemeente. Bijgaand de tref je de brief aan die wethouder van Economische Zaken, de heer Maarten van Dijk, afgelopen week heeft gestuurd.

De brief is geheel in lijn met de insteek van KHN. KHN pleit voor onderstaande punten. Deze zijn in een brief gedeeld, op 4 januari, met alle fracties in de Tweede Kamer en afgelopen donderdag in een persoonlijk gesprek met Mona Keijzer.

  • Ondernemen moet weer kunnen: ruimte om weer op te starten en vergoeding aanpassingen op ventilatie en effectieve virus luchtreiniging. Dat betekent beleid op testen en testen van luchtbehandeling (vergelijk evenementen, kerken en sport).
  • TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten): KMO-begrenzing (uitsluiten grote ondernemingen) weglaten en/of het optellen bij de groepsvorming weglaten. Verhoog het maximum subsidiebedrag. TVL-subsidie per vestiging/zelfstandige entiteit aanvragen en beoordelen. Voortzetten aangepaste TVL in Q1 2021 en als nodig ook Q2 2021. TVL uitbreiden met een eenmalige opstartvergoeding voor aanpassingen in 2021. Hotel-restaurants ook opnemen in de lijst voor de eenmalige HVA-vergoeding voorraad en aanpassingskosten. Hotels zijn nu uitgesloten voor de HVA maar mogen hun restaurant ook niet voor gasten exploiteren. Verander de referentie-omzetperiode niet (maar wel een uitzondering voor starters.
  • NOW, ondersteuning loonkosten: NOW niet afbouwen maar juist ophogen naar 100% (per Q4 verlaagd van 90 naar 80% en dat blijft voorlopig zo). Eigen risico verhoudt zich niet meer tot ruim 6 maanden lockdown.
  • Starters 2020 meenemen in steun: Omzetverlies t.o.v. afgesloten voor btw- en loonaangiften Q3 van 2020 meten en daarop NOW en TVL Q4 2020 en Q1 2021 toekennen met een toekenning achteraf over Q1 en Q2 2020.
  • Aanvullend de optie van zo goed als renteloze steun met coulante terugbetaling.
  • Meer fiscale steun, onder andere door verlengen van de verliesverrekening met zowel eerdere als latere winsten en meer investeringsaftrek of afschrijving op goodwill e.d.
  • Time out arrangementen, zodat alle partijen -bij tijdelijke regeling door de overheid afgedwongen- juridisch verplicht zijn pijn te nemen in het niet laten oplopen van schulden. Dat betekent én kwijtschelden van schulden én tijdelijk ingrijpen op vaste lasten zoals huur, financiering, belasting, etc. zodat achterstanden niet oplopen.
  • TOZO en TONK voortzetten.
  • Geen hoge premie WW (WAB) heffen (alleen de lage premie).
  • Deeltijdontslag en deeltijd WW mogelijk maken (voor binding voor als het straks weer kan).
  • Vergoeden transitievergoedingen door UWV aan werknemer

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met Simone van Laar, regiomanager KHN.

Bijlagen:
- Brief aan Mona Keijzer
- Bijlage bij brief

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens