Op woensdag 20 mei vond in de Tweede Kamer wederom een debat plaats over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De oproep van de PVV en Forum voor Democratie voor versnelde opening van de horeca kon niet op steun van een Kamermeerderheid rekenen. Veel aandacht ging uit naar het extra steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet eerder op de dag had gepresenteerd.

De PVV en Forum voor Democratie pleitten voor een eerdere opening van de horeca. Wilders noemde de 1.5 meter samenleving "een verschrikkelijk concept en bijvoorbeeld op terrassen disproportioneel." Volgens Baudet komt het opstarten van de economie veel te laat op gang en zou de horeca zo snel mogelijk weer open moet gaan. Beiden dienden een motie in om terrassen in de horeca zo snel mogelijk open te krijgen. Er was geen kamermeerderheid om aan het einde van het debat over deze moties te stemmen.

Rutte: 'Steunpakket noodzakelijk voor behoud werkgelegenheid'

Veel aandacht ging ook uit naar het extra steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet eerder op de dag had gepresenteerd. Verschillende oppositiepartijen, zoals de PVV, GroenLinks, SP en PvdA, waren kritisch over het verdwijnen van de individuele extra korting op de NOW-subsidie bij ontslag op economische gronden en dienden hierover twee moties in. Beide moties verzoeken het kabinet de boete op het ontslaan van werknemers in het tweede steunpakket in stand te houden. Premier Rutte verdedigde het besluit hierover en benadrukte dat de invulling van dit steunpakket noodzakelijk is voor het behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. De Kamer zal volgende week donderdag, op verzoek van GroenLinks, in een apart debat verder praten over het nieuwe steunpakket voor ondernemers en de lange termijn ontwikkelingen van de economie.

KHN blijft strijden voor toekomstbestendige horecabranche

KHN heeft vol ingezet op een aanvullend steunpakket voor horecaondernemers en was voorzichtig positief over maatregelen die het kabinet op 20 mei presenteerde. Ook richting het komende debat over het steunpakket blijft KHN zich hard maken voor een toekomstbestendige horecabranche.

De Tweede Kamer stemt op dinsdag 26 mei over de moties die tijdens het coronadebat zijn ingediend.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens