Horecaondernemer Gijs Schapendonk, eigenaar van Proeflokaal Goesting in Venray, is het afgelopen jaar altijd positief gebleven. De zomer 2020 was voor Gijs een klein lichtpuntje. “Dankzij de inzet die we gedaan hebben met KHN Venray hebben we letterlijk meer ruimte gekregen van de gemeente.”

Ondernemers in Venray kregen de ruimte om terrassen uit te breiden en zaken die voor corona geen terras hadden, konden hun terras uitbreiden in bijvoorbeeld een winkelstraat.

Van 80 naar 400 zitplaatsen

Voor Schapendonk betekende dit een uitbreiding van 80 zitplaatsen naar 400 zitplaatsen. “We hebben een hele mooie zomer gedraaid door de ruimte die we hebben gekregen. Die extra omzet heeft er zeker aan bijgedragen dat we de crisis tot nu toe hebben overleefd.”

Gesprek in plaats van boete

Ook over de handhaving heeft KHN Venray afspraken gemaakt. Gijs: “Als mijn gasten te weinig afstand houden, spreek ik ze daar natuurlijk op aan. Maar ik kan niet alles zien en soms ben je gewoon te laat. Gelukkig stelden de handhavers zich heel coulant op. Waar in andere gemeenten gasten én ondernemers een boete kregen, gingen de Venrayse handhavers in gesprek en werd er gewaarschuwd. In plaats van tegenover ons te staan, dachten ze echt met ons mee.”

Aanvulling marketingpot

KHN Venray en de gemeente Venray hebben vanaf de eerste crisisdag nauw overleg gevoerd. Er is samen gekeken naar verschillende oplossingen om horecaondernemers deze crisis te laten overleven. Zo hoefden horeca- en retailondernemers geen gevelreclamebelasting te betalen. Dat bedrag wordt nu betaald door de gemeente en wordt volledig gebruikt voor de marketing van Venray zodat bezoekers naar Venray blijven komen.

Verlaging WOZ-waarde

Op dit moment is KHN Venray is gesprek met de gemeente over WOZ-waarde van het vastgoed in de gemeente. Van café tot hotel, van restaurant tot koffiezaak. Ze moesten vanwege de coronamaatregelen allemaal geheel of gedeeltelijk dicht. “Zonder inkomsten is dat vastgoed minder waard en die ontwikkeling zie je niet terug in de WOZ-waardes die dit jaar zijn toegekend. In plaats van dat de WOZ-waarde is gedaald, is zij gestegen. En daarmee ook de onroerende zaakbelasting (ozb). Dat is natuurlijk een enorme kostenpost voor horecaondernemers. Het zou fantastisch zijn als KHN Venray daar, samen met de gemeente, iets aan kan doen”, aldus Gijs.


Benieuwd hoe KHN jou als horecaondernemer kan helpen?

Maak gratis een afspraak