Op 5 januari 2021 debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Zowel De Jonge als Rutte lagen tijdens het debat behoorlijk onder vuur. Met name de oppositie was niet te spreken over het feit dat heel Europa al aan het vaccineren is en Nederland niet. Een update.

De oppositie in de Tweede Kamer is zeer kritisch over het vaccinatiebeleid. Meerdere partijen geven aan dat het kabinet heeft gefaald.

Vaccinatiestrategie

“De vaccins liggen sinds Kerst opgeslagen in vriezers en we beginnen pas met vaccineren op 6 januari. Hoe kan dat?” Nederland is het laatste land in de EU dat begint met vaccineren. De PVV gaat zelfs zover, het vertrouwen in minister De Jonge op te zeggen.

De Jonge geeft toe dat hij de GGD eerder had moeten vragen om zich voor te bereiden op grootschalige vaccinatie. Het kabinet ging er te lang van uit dat de goedkeuring van de EMA op het Pfizer-vaccin niet eerder zou komen. Bovendien maakte hij de afweging dat het beter was om te wachten tot de integratie van de IT-systemen gereed was en noemde hij het eerder starten van andere landen symboolpolitiek. Ook hier komt hij nu op terug.

Fouten

De Jonge stelt wel dat hij graag verantwoordelijkheid wil nemen en dat daar het maken van fouten bij hoort. De oppositie bestrijdt dit niet maar wil wel graag weten wat de minister van deze fouten leert. Zij constateert dat het kabinet nu iedere keer te laat is en adviseert wendbaar te zijn en met scenario’s te werken.

Britse virusvariant

Alle Kamerleden spreken hun zorgen uit over de Britse variant. Wat weten we hiervan? Hoe besmettelijk is deze? En zijn kinderen hier vatbaarder voor? Het kabinet heeft het OMT gevraagd hierover te adviseren.

Perspectief

Premier Rutte is niet optimistisch over een eind aan de huidige lockdown: “Als je naar de besmettingscijfers van nu kijkt, stemt dit niet heel hoopvol over wat er kan na 19 januari.” Het OMT buigt zich vrijdag over de corona-ontwikkelingen en de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen. Rutte wil dat advies afwachten voordat er verder gesproken wordt over de voortgang van de lockdown.

Heropenen

Verschillen partijen stellen vragen aan het kabinet over perspectief. D66, CU en Van Haga willen weten hoe het heropenen van samenleving eruit gaat zien? Wanneer zijn er voldoende mensen gevaccineerd om maatregelen te versoepelen? Het kabinet kan dat allemaal nog niet klip en klaar voorzien. “Zaken zoals goedkeuring van vaccins, leveringen, testen, logistiek en de ontwikkeling van het virus kunnen veranderen waardoor aanpassingen nodig kunnen zijn. Daarom kun je je er niet op voorhand op vastleggen.”

Horeca

De horeca kwam in het debat weinig aan bod. Wilders benadrukte nogmaals dat hij het onnodig vindt dat de horeca en retail dicht zijn. Er is geen bewijs dat de sluiting van deze sectoren leidt tot minder besmettingen. Ook is volgens hem de 1,5 meter afstand buiten niet nodig. Asscher liet zijdelings nog vallen dat er meer steun voor de gesloten sectoren nodig is. En Van Haga gaf aan dat hij de pijn van de ondernemers voelt.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens