Voor veel ondernemers duurt de crisis nu echt te lang. Lokale steun vanuit de gemeente Amstelveen is nodig om te overleven.

De Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven vraagt zich af of de gemeenteraad zich bewust is van de ernst van de situatie waarin veel ondernemers momenteel verkeren. Uit de enquête die vanuit de Denktank in Amstelveen is uitgezet, gaf meer dan een kwart van de ondernemers aan dat zij de crisis waarschijnlijk niet zullen overleven.

Omzetverlies en geen steun

De meeste ondernemers hebben 40-60% omzetverlies. Veel ondernemers kunnen zichzelf al een jaar geen salaris uitkeren, zien opgebouwd pensioen of reserves wegvloeien en schulden opstapelen door uitgestelde huur en belastingen. Andere ondernemers vallen geheel buiten de boot en krijgen daardoor helemaal geen steun.

Economische impact onvoorspelbaar

Wat gebeurt er als de lockdown voorbij is en de ondersteuning vanuit de overheid stopt? Gaan alle bedrijven dan gewoon weer open en verder waar ze gebleven waren? Dit is zeer onwaarschijnlijk. Er zijn weinig faillissementen. Houdt dit in dat bedrijven die het normaal gesproken niet zouden redden in leven worden gehouden door de financiële injectie van de overheid? Welke bedrijven zijn dat en wat gaat er straks dan gebeuren met deze bedrijven? Hoe zien onze winkelcentra, winkelstraten, hotels, horeca, bedrijvenverzamelgebouwen en bedrijfspanden er straks uit?

We hopen natuurlijk allemaal dat bedrijven zich snel zullen herstellen, wanneer de economie weer opstart en iedereen is ingeënt. En dat behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Maar de verwachting is dat de grootste economische impact van de Coronacrisis nog moet komen. En de vraag is: Wat gaat dit betekenen voor onze stad?

Ondernemersverhalen

Om de Raad direct vanuit de bron te informeren hoe hoog de nood is en hoe belangrijk een lokaal noodfonds voor het Amstelveense bedrijfsleven is, hebben wij alle raadsleden uitgenodigd om op donderdag 15 april 2021 een ‘Rondje Poel’ te wandelen met een ondernemer. De raadsleden bieden wij hiermee de gelegenheid om in drie kwartier een goed beeld van de situatie van het lokale bedrijfsleven te krijgen. En de deelnemende ondernemers kunnen één-op-één hun persoonlijke verhaal delen. Er zijn twee mogelijkheden: een wandeling tussen 12.00 en 14.00 uur ’s middags of tussen 19.00 en 21.00 uur ’s avonds.

Ben jij een getroffen ondernemer en wil jij op 15 april graag je verhaal doen?

Stuur een email naar m.geerlings@khn.nl

De Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven bestaat uit:

Darshan Sloot (directeur OA), Daan Kroone (DAY Foodbar/voorzitter KHN Amstelland), Gonnie van Rietschoten (Van Rietschoten Tweewielers/bestuurslid VAD), Jeroen Franken (Blue Fish Social Media/vice voorzitter OA), Jeroen Wendelgelst (Advocaat voor Beleggers en Ondernemers), Carrol Buenting (BuentingSport), Arie Bast (CFO Volvo Bangarage), Miriam Geerlings (Regiomanager KHN)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: Miriam Geerlings mobiel 06-53379574, e-mail m.geerlings@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens