Utrechters met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen vanaf nu een officiële praktijkverklaring halen waaruit blijkt dat zij geschikt zijn voor werk in de horeca en/of catering.

Woensdag 13 september 2023 rijkte ROC Midden Nederland de eerste officiële mbo-praktijkverklaringen uit aan een eerste lichting kandidaten van The Colour Kitchen. Dit landelijk erkende document is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden, voor wie het behalen van een mbo-diploma of een mbo-certificaat (nog) niet haalbaar lijkt. De praktijkverklaring toont aan wat ze kunnen en vergroot daarmee de kans op een betaalde baan.

Mbo voor professionals van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland en The Colour Kitchen werken samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een op maat gemaakt programma in de horeca aan te bieden. Arne Flantua, directeur The Colour Kitchen, over deze samenwerking: “Van oudsher volgden bijna al onze deelnemers een volledige mbo-opleiding. In veel gevallen was dit succesvol, mede door de intensieve begeleiding die we daarbij bieden. We merkten de afgelopen jaren echter dat onze doelgroep verandert en dat een volledige mbo-opleiding steeds minder vaak aansloot op de behoefte van de deelnemer. We zijn gaan experimenteren met een eigen onderwijsroute op maat, echt volledig praktijkgericht. Vanuit de visie en overtuiging dat we iedereen willen erkennen in wat iemand wel kan, in plaats van onnodige drempels op te werpen. We zijn er erg blij mee dat we nu samen met ROC Midden Nederland echt al onze deelnemers de erkenning kunnen geven die ze verdienen!” Désirée Verhagen, accountmanager Hospitality mbo voor professionals, vult aan: “Een mooie opstap naar een betaalde baan en wellicht ook om op een later moment verder te studeren in het mbo en alsnog een mbo-diploma te halen.”

Over praktijkleren
Het praktijkleren bestaat uit delen van een passende mbo-opleiding van ROC Midden Nederland. De bijbehorende werkzaamheden voeren zij gedurende drie tot zes maanden uit in de praktijk, bij The Colour Kitchen. Voor de geleerde vaardigheden die zijn opgedaan volgens de werkprocessen uit de opleiding, ontvangen zij een praktijkverklaring. ROC Midden Nederland verzorgt hierbij de administratieve afwikkeling en bewaakt de voortgang van de student. Bij positief resultaat worden de praktijkverklaringen opgesteld en uitgereikt.

Over The Colour Kitchen
The Colour Kitchen is dé autoriteit in Utrecht en andere regio’s in Nederland op het gebied van duurzame inclusiviteit voor iedereen. The Colour Kitchen heeft een bewezen succesvolle methode voor het begeleiden, ontwikkelen en opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met deze methodiek hebben zij de afgelopen jaren honderden mensen geholpen en begeleid naar een betaalde baan. En daarmee hun geloof in zichzelf en hun positie in de maatschappij versterkt.

Over mbo voor professionals van ROC Midden Nederland
ROC Midden Nederland denkt mee met bedrijven en werknemers en biedt een breed aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden. Toegespitst op alle branches en van kort traject tot volledige opleiding. Samen met werkgevers ontwikkelt mbo voor professionals passende leerroutes die aansluiten op de ontwikkelingen en behoeften in de arbeidsmarkt, waarbij rekening wordt gehouden met de talenten, competenties en werkervaring van professionals.