Het bestuur van KHN Edam-Volendam sprak met wethouder Angelique Bootsman en burgemeester Lieke Sievers over het continueren van de vergrote terrassen welke in coronatijd zijn ontstaan. In de meeste gevallen zijn deze goed bevallen.

De Edam-Volendamse bevolking heeft laten zien volop te genieten van de gezellige sfeer op de terrassen en maakte er volop gebruik van. Dat is voor het college van burgemeester en wethouders een belangrijke de reden geweest om daar waar mogelijk en volgens de veiligheids- en bestaande terrasregels voortvarend mee te denken met de aanvraag voor het continueren van de vergrote terrassen.

Horecaondernemers die gebruik willen maken van een groter terras dienen hiervoor een vergunningaanvraag bij de gemeente in te dienen. Dat kan via deze link.

Onderstaand treffen jullie het besluit van het college aan welke op 8 november genomen is.

  1. De toestemming voor de coronaterrassen eindigt per 31-12-2022, het ging tenslotte om noodmaatregelen die niet getoetst waren op dezelfde manier als reguliere terrasaanvragen.
  2. Voor detailhandel zal niet meer ruimte worden gemaakt voor het plaatsen van terrassen, anders dan wat al voor de coronaperiode mogelijk was. Onderscheid tussen detailhandel en horeca moet niet verder vervagen. Het is dan ook van belang dat er niet langer ruimte zal worden gemaakt voor het plaatsen van terrassen ten behoeve van detailhandel bestemmingen.
  3. Het huidige terrassenbeleid biedt voldoende kaders om aanvragen voor terrassen als uitbreiding van de reeds bestaande terrassen te kunnen toetsen, daarbij wegen de belangen van het behoud en herstel van het cultuurhistorisch beeld van de openbare ruimte (de raad heeft meermaals uitgesproken verrommeling te willen aanpakken) en verkeersfuncties zwaar. Dit betekent dat redelijkerwijs voorzienbaar is dat voor een groot deel van de terrassen geen vergunning zal kunnen worden verleend.
  4. Het voorgaande is evenwel geen afwijzing op voorhand: zorgvuldigheid brengt met zich mee dat beoordeling van aanvragen voor een permanent terras (dan wel een uitbreiding daarvan) individueel beoordeeld moeten worden op basis van de geldende criteria te vinden in de beleidsregels voor terrassen.
  5. Voor terrassen op openbare gronden is een vergoeding verschuldigd. Bovendien moet een bouwwerk dat functioneert als een terras ook worden getoetst aan de planregels. In dit geval is naast een terrasvergunning ook een omgevingsvergunning vereist.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens