Vandaag heeft staatssecretaris Mona Keijzer het rapport van het Fieldlab Cafés ter informatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het TNO-rapport bevestigt de eerste positieve resultaten van het Fieldlab die men tijdens het Fieldlab zelf al heeft kunnen zien; ook in een café-setting kunnen de coronamaatregelen prima worden uitgevoerd. Volgens KHN is het rapport een wetenschappelijke steun in de rug voor het kabinetsvoornemen om bij de eerstvolgende stap op de routekaart zowel de restaurants als de ‘overige horeca’, waaronder cafés, in één keer op 5 juni te heropenen.

Rapport TNO bevestigt dat cafés verantwoord open kunnen

Uit de rapportage komt duidelijk naar voren dat gasten zich tijdens het Fieldlab Cafés goed hebben gehouden aan geldende regels, bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje wanneer zij zich binnen verplaatsten. Daarnaast laat de data zien dat er slechts minimaal contact is tussen gasten en medewerkers en tussen gasten uit verschillende bubbels, waarbij zij zich langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van elkaar bevonden. De gasten gaven te kennen zich ook veilig gevoeld te hebben tijdens het experiment. Ook medewerkers hebben zich goed aan de geldende regels gehouden, inclusief het dragen van mondkapjes. De triage en het vragen naar bron en contactgegevens werd eveneens goed uitgevoerd.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De uitkomsten van het Fieldlab Cafés zijn zeer bemoedigend. Ze tonen aan wat KHN al maanden zegt, namelijk dat de hele horeca, dus ook de cafés, veilig en verantwoord open kan. De horeca kan een deel van de oplossing zijn. Dit experiment toont aan dat horecaondernemers, medewerkers en gasten er samen heel goed voor kunnen zorgen dat geldende maatregelen worden opgevolgd.”

Vanaf 5 juni alle horeca binnen open

KHN pleit er al weken voor om alle horeca begin juni open te laten gaan, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. “Het rapport van TNO bevestigt dat ook (eet)cafés, kroegen, bars en dergelijke horecazaken binnen veilig en verantwoord open kunnen en ondersteunt onze boodschap om de hele horeca in één keer open te laten gaan op 5 juni. En nu er in hoog tempo gevaccineerd wordt, hopen we dat zo snel mogelijk alle restricties van tafel gaan, zodat we deze zomer weer zonder beperkingen kunnen exploiteren. Hier blijft KHN de komende periode voor strijden”, aldus Willemsen.

Over Fieldlab Cafés

Het Fieldlab Cafés vond plaats van 14 tot en met 17 april, waarbij vijf cafés in de Utrechtse binnenstad gedurende vier dagen hun deuren mochten openen. Hierbij keek TNO met name of en hoe de gasten en het personeel zich hielden aan de coronamaatregelen. KHN spreekt grote waardering uit voor de vijf horecaondernemers en hun medewerkers die alles op alles hebben gezet om het Fieldlab Cafés tot een succes te maken. Onze dank gaat ook uit naar de onderzoekers van TNO, gemeente Utrecht, BookDinners, GGD Utrecht, de Horeca Alliantie en het ministerie van EZK voor de samenwerking.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens