Het belang van toerisme en recreatie veel breder is dan de economische waarde. Zo vergroot de sector ook de kwaliteit van leven, maakt het mensen gezonder en gelukkiger en verbindt het groepen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van Gastvrij Nederland, bestaande uit 17 (branche)organisaties waaronder KHN, en CELTH.

De ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt zelfs 1 op de 10 mensen in de sector. Het belang van toerisme en recreatie is echter veel breder. Zo vergroot het de kwaliteit van leven, maakt het mensen gezonder en gelukkiger en verbindt het groepen mensen. De sector draagt bij aan het succes van andere sectoren (inkomen en werkgelegenheid toeleveranciers) en aan het vestigingsklimaat. Ondernemers scheppen banen in streken waar (van oudsher) minder werk is en de aanwezigheid van (zakelijke) toeristen en recreanten is essentieel voor winkels en voor openbare voorzieningen.

Met dit nieuwe onderzoek is voor het eerst is in beeld gebracht hoe groot de waarde van de gastvrijheidssector is voor de Nederlandse economie en vooral voor de hele maatschappij.

Sector diep geworteld in de samenleving

De sector is nu één van de zwaarst getroffen sectoren van de Nederlandse economie en we merken goed wat het betekent als alle cafés, restaurants, musea, theaters, festivals, dierentuinen, attractieparken en sportfaciliteiten dicht zijn. De sector is dus meer dan alleen een economische factor van betekenis, maar is diep geworteld in de samenleving. De maatregelen als gevolg van de coronapandemie laten heel nadrukkelijk zien welke effecten het vrijwel geheel sluiten van de sector heeft op een maatschappij. Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland: “Dat de gastvrijheidssector bijna 4,5% bijdraagt aan ons Bruto Binnenlands Product wisten we al, maar de bijdrage aan ons Bruto Nationaal Geluk is minstens zo belangrijk en zo mogelijk nog groter.”

Overheid moet beter coördineren

Belangrijkste aanbeveling is dat de overheid op landelijk niveau een sterkere regierol moet oppakken en dat intensievere samenwerking nodig is tussen overheden, ondernemers en onderwijs- en kennisinstellingen om de maatschappelijke waarde te kunnen behouden en vergroten.

Oproep direct na de verkiezingen

Op basis van dit nieuwe onderzoek komt Gastvrij Nederland direct na de verkiezingen met een oproep aan de politiek met tien concrete punten om te zorgen dat de sector na de coronacrisis een nog grotere bijdrage kan leveren aan de samenleving. Houd hiervoor onze website, nieuwsbrieven en www.gastvrij-nederland.nl in de gaten en blijf op de hoogte.

Meer informatie

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens