Heb je hulp nodig, laat het ons weten.

Gemeente weigert in eerste instantie huurkwijtschelding te geven

We informeerden je al eerder over de starre houding van de gemeente richting haar huurders van onroerendgoed en dat er geen huurvermindering werd toegepast. Er is een behoorlijk aantal horecaondernemers die ook huren van de gemeente. De landelijke overheid roept alle verhuurders op om zwaar getroffen ondernemers tegemoet te komen, omdat de steunpakketten niet toereikend zijn om alle kosten te dekken. Je zou mogen verwachten dat een orgaan als de gemeente een goed voorbeeld geeft. De gemeente Amsterdam voelde zich hiertoe niet geroepen. Zij worden immers ook zwaar getroffen door corona en vonden dat dat ze niet meer konden doen dan uitstel van betaling geven. Ondanks de vonnissen van rechters waarbij steeds vaker wordt geoordeeld dat deze onvoorziene omstandigheden een tijdelijke huurvermindering rechtvaardigen.

KHN heeft de druk opgevoerd

Dit was reden voor ons om een een huurrecht advocaat van KHN in te schakelen en een brief te sturen. De gemeente Amsterdam exploiteert haar vastgoed op commerciele basis en dan is het onredelijk om kwijtschelding te beschouwen als een maaatschappelijke verantwoording die niet te rechtvaardigen zou zijn. Samen met een een aantal partners van het Gerorganiseerd Bedrijfsleven Amsterdam en inzet van kritische vragen van de VVD Amsterdam aan het college is de druk opgevoerd.

Kwijtschelding huur op basis van maatwerk

Dit heeft erin geresulteerd dat gisteren deze brief aan de gemeenteraad is gestuurd. Naast kwijtschelding van de huur en een verlening van de terugbetaaltermijn van 2 naar 6 jaar zal er op basis van maatwerk ook een gedeeltelijke kwijtschelding van de huur plaats kunnen vinden. Dat er wordt gekeken naar de omstandigheden van elk geval is op zich niet onredelijk, dat doen rechters immers ook. Dat zwaar getroffen ondernemers waarbij de huurkosten beperkt worden gedekt door de steunpakketten een gedeeltelijke korting van de verhuurders kunnen verlangen is meer dan redelijk. Laat dit nu ook weer een voorbeeld zijn voor andere verhuurders die hun huurders nog niet of onvoldoende tegemoet komen.

KHN staat veel ondernemers bij in de discussies met verhuurders over huurkwijtschelding. Heb je hulp nodig, laat het ons weten.

Overige interessante actuele berichten

Vragen
Heb je vragen, neem dan contact op met de regiomanagers van KHN Amsterdam: Eveline Doornhegge e.doornhegge@khn.nl / 06 51 49 07 09 of Simone van Laar s.vanlaar@khn.nl / 06 22 80 68 92.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens