Tot voor kort was er geen beweging te krijgen in de starre houding van de gemeente voor de zwaar getroffen huurders van gemeentelijk vastgoed.
Alleen uitstel van betaling was de boodschap. Het was triest te moeten ervaren dat de overheid verhuurders oproept de lasten te delen en getroffen huurders tegemoet te komen en de gemeente zich totaal niet geroepen voelde om haar huurders daarin te tegemoet te komen. KHN heeft een huurrecht advocaat ingeschakeld, het georganiseerde bedrijfsleven in stelling gebracht en de VVD Amsterdam (Claire Martens en Wouter Moll) hebben de druk bij de wethouder opgevoerd. Dit heeft nu geleid tot een goede oplossing.
In principe komen alle huurders die het gehuurde niet of nauwelijks hebben kunnen gebruiken als gevolg van de coronamaatregelen, TOGS/TVL toegekend hebben gekregen en niet via een ander gemeentelijk pakket zijn ondersteund, in aanmerking voor huurkorting. Huurders die niet in aanmerking kwamen voor TOGS/TVL maar wel aantoonbaar zijn getroffen door sluiting of beperkt gebruikt (bijvoorbeeld starters) kunnen ook een beroep doen op de regeling.
Ze hanteren twee vaste kortingspercentages:
1. 50% huurkorting voor de maanden van verplichte/noodgedwongen sluiting.
2. 20% huurkorting voor de maanden waarin beperkingen golden (zoals groepsgrootte of anderhalve meter-regel).
De raadsbrief waarin de maatwerkregeling wordt toegelicht is hier te lezen.
Uiteraard zijn er ook nog veel andere dosiers bij ons bekend, waarbij verhuurders huurders niet of niet voldoende tegemoet komen. Check bij KHN of verdergaande actie redelijk is. We helpen veel huurders met de onderhandelingen over huurkorting. De recente vonnissen helpen ons de verhuurders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.
Heb je vragen?
Neem dan contact op met de regiomanagers van KHN Amsterdam: Eveline Doornhegge e.doornhegge@khn.nl / 06 51 49 07 09 of Simone van Laar s.vanlaar@khn.nl / 06 22 80 68 92.