Geen alcohol onder 18 jaar en niet doorschenken. Laat werknemers een training volgen.

Op basis van de Alcoholwet mag je jongeren beneden de 18 jaar geen alcohol verstrekken en ook niet aan mensen in kennelijke staat van dronkenschap.

Moet je altijd de leeftijd controleren?
Als verkoper van alcohol ben je verplicht om te controleren of de koper wel de juiste leeftijd heeft. Dat hoeft alleen niet wanneer de gast 'onmiskenbaar' oud genoeg is. Bij twijfel over de leeftijd moet je dus vragen om legitimatie. Let op zogenaamde 'doorgevers'; je bent als verkoper namelijk ook verantwoordelijk wanneer de koper zelf 18 of ouder is maar de alcohol kennelijk voor iemand is waarvan de leeftijd nog niet is vastgesteld. Van die persoon moet je dan dus ook de leeftijd controleren. De doorgever is zelf ook strafbaar. Het gevolg is dat er drie boetes kunnen worden uitgedeeld: naast de (directe) verstrekker en de minderjarige die de alcohol in ontvangst neemt, kan nu ook een meerderjarige een boete krijgen voor het doorgeven van de drank.

Verbod op doorschenken
Geen alcohol verstrekken aan gasten die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren is een andere belangrijke regel uit de Alcoholwet waarop beter toegezien moet worden.

Overtreding van deze regels zal voortaan direct leiden tot een officiële waarschuwing of een aanschrijven met vooraankondiging van een bestuurlijke boete. De zogenaamde coulanceregeling wordt geschrapt. Extra instructies aan je werknemers is aan te bevelen. Op basis van een recent onderzoek in Amsterdam zien we dat minder dan 20% van de ondernemers de regels goed hanteert.

Laat je werknemers een training volgen hoe de regels na te leven
Om je daarbij te helpen hebben we in samenwerking met Jellinek een Training Alcohol en doorschenken georganiseerd op 13 juni a.s. om 13.00 uur.
Zie: Training Alcohol en doorschenken: Hoe om te gaan met dronkenschap als medewerker in de horeca (halve dag in Amsterdam)

Mocht je met je hele team de training in je eigen bedrijf willen volgen, dan kan dat ook. We doen je een passend aanbod. Stuur dan een bericht naar amsterdam@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens