KHN Groot Nijmegen heeft een constructief gesprek gehad met burgemeester Bruls en wethouder Esselbrugge van gemeente Nijmegen. De gemeente is zeer te spreken over de eerste aanzet van een herstelplan.

Onze conclusie is dat beiden zeker niet tegenover ons staan, maar achter ons. Zelfs op landelijk niveau durven ze hun nek uit te steken voor de ondernemers.

Herstelplan

Naast urgente problemen in de horeca, heeft de crisis ons zo hard getroffen dat we verwachten dat het 5 jaar duurt voordat de horeca zich weer volledig heeft hersteld. Dat vraagt om een herstelplan voor zowel de korte als langere termijn. We hebben een eerste aanzet voor een herstelplan gemaakt en als ‘praatstuk’ ingebracht bij de gemeente. In die eerste opzet staan thema’s zoals:

  • Acute hulp bij ondernemers in financiële problemen.
  • Vooraf controle als de horeca weer open mag in plaats van beboeten.
  • Mogelijk zullen komende periode een aantal winkels en horecabedrijven omvallen. Wat doen we met leegkomende panden? De binnenstad en de wijken moeten goede voorzieningen houden, maar er moet ook in de toekomst geen overaanbod van nieuwe horeca komen.
  • Vierdaagsefeesten moeten zodanig zijn opgezet dat lokale ondernemers er van profiteren.
  • Tekorten aan horecapersoneel en te weinig aanmeldingen voor horecaopleidingen.
  • Gasten die langer en vaker buiten horeca willen beleven betekent dat ruimere terrassen en langere openingstijden nodig zijn. Dan zouden subsidiemogelijkheden welkom zijn voor (duurzame) terrasverwarming.
  • Voorkomen van groeiende oneerlijke concurrentie door paracommercie. Dit risico dreigt omdat ook sportclubs en culturele instellingen het financieel moeilijk hebben en mogelijk meer horeca-activiteiten willen.

De gemeente is zeer te spreken over de eerste aanzet van een herstelplan. Zozeer dat het ingebracht gaat worden bij de landelijke werkgroep vanuit het kabinet die bezig is met een landelijk herstelplan. Aan KHN is gevraagd om meer onderbouwing te leveren die voor een landelijk herstelplan gebruikt kan worden.

Een aantal punten is al opgepakt

Gemeente Nijmegen heeft al enkele punten uit het herstelplan opgepakt:

  • De raad heeft besloten om de precario voor 2021 kwijt te schelden.
  • Begin komende week beginnen de eerste bedrijfsscans van ondernemers die buiten de steunmaatregelen vallen. Daarbij wordt bekeken welke urgente hulp deze ondernemers gegeven kan worden.
  • Daarnaast gaf burgemeester Bruls aan dat inderdaad een belangrijk punt van de Vierdaagsefeesten moet zijn dat de lokale ondernemers er van profiteren, en dat de gemeente daar op let bij de vergunningverlening aan de Vierdaagsefeesten.

We zijn er nog niet

De sfeer was prettig en heel constructief. We maken kleine stapjes in een steeds betere samenwerking met de gemeente. Maar natuurlijk zijn we er nog lang niet. Wel verwachten we dat de grote vragen rond arbeidsmarkt, een levendig centrum en dergelijke, in goed overleg verder worden opgepakt.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens