Veel huishoudens hebben vanwege de coronacrisis te maken met financiële onzekerheid. Bijvoorbeeld wanneer je als zelfstandige ineens de helft van je opdrachten ziet verdwijnen, of wanneer je als flexwerker veel minder wordt opgeroepen dan voorheen.

Maar ook huishoudens waar één van de partners geen inkomen uit werk meer heeft en ook geen recht op een uitkering. Hierdoor kan er een plotselinge terugval in inkomsten ontstaan waarbij men de noodzakelijke (vaste) lasten niet meer kan betalen. In die gevallen kan nu een beroep worden gedaan op de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Wat is de TONK?
Omdat de bestaande regelingen en steunpakketten niet altijd voldoende steun bieden en sommige huishoudens vanwege de criteria tussen wal en schip dreigen te raken, komt het Rijk met deze vorm van Bijzondere Bijstand. De TONK wordt uitgevoerd door gemeenten en biedt een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten, zoals huur, hypotheek, gas, water en elektriciteit. De TONK is geen inkomensondersteuning, maar een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke kosten en valt daarmee onder de Bijzondere Bijstand.

Kom ik in aanmerkingen voor de TONK?
Gemeente Overbetuwe biedt vanaf 10 maart de mogelijkheid om de regeling aan te vragen. De regeling geldt echter met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 en loopt t/m 30 juni 2021. Wil je weten of je voor deze bijzondere bijstand in aanmerking komt en hoe je deze kunt aanvragen dan kun je vanaf 10 maart de criteria en aanvraagprocedure vinden op www.overbetuwe.nl/Tonk.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens