Op 23 maart organiseert gemeente Roerdalen in samenwerking met de Bibliotheek Bibliorura een Mensenbieb in Roerdalen. Dat is in de Geluksweek van de gemeente Roerdalen en in de Boekenweek.

Voor het vinden van levende boeken roept de gemeente graag jouw hulp in. Weten jij mensen uit Roerdalen die geschikt zouden zijn als levend boek en het leuk zouden vinden om vrijwillig hun (levens)verhaal te delen?

Wat is de Mensenbieb?

Bij de Mensenbieb ‘leen’ je levende boeken. Dit zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Bezoekers gaan (zonder betaling) ongeveer 20 minuten één-op-één met een levend boek in gesprek en leren zo verhalen kennen die schuilgaan achter een naam, een woord, een gezicht. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en dragen daardoor bij aan verbinding en wederzijds begrip in onze samenleving.

Een Mensenbieb bestaat uit ca. tien levende boeken, verdeeld over zeven aandachtsgebieden:

  • Aandoening, beperking of ziekte (lichamelijk).
  • Aandoening, beperking of ziekte (psychisch).
  • Afkomst of etniciteit.
  • Religieuze diversiteit.
  • Seksuele diversiteit.
  • Sociale status.
  • Overige (beroep, uiterlijk, levensstijl enzovoort).

Meer informatie vind je op de website De Mensenbieb.

Lokale levende boeken

We zoeken voor de Mensenbieb op 23 maart ‘boeken’ uit de regio Roerdalen. Weten jullie iemand met een bijzonder verhaal, zoals een vluchteling, iemand met een psychische of lichamelijke aandoening, een ex-gedetineerde, iemand van een geloofsminderheid, een ex-dakloze (of iemand die leeft in armoede), een transgender, iemand met een bijzonder beroep, aparte leefstijl, etc. etc., dan komt de gemeente graag met hem/haar/hen in contact!

Ook als je contact hebt met bijvoorbeeld een belangenvereniging horen zij het graag.

De levende boeken moeten het leuk vinden om hun verhaal te delen en zo bij te dragen aan meer wederzijds begrip. De ervaring is dat het de ‘boeken’ zelf ook veel brengt. Ze gaan tijdens de Mensenbieb, die maximaal 3 uur duurt, zo’n vijf keer één-op-één in gesprek met bezoekers. Ze krijgen geen vergoeding (dat is het principe van de Mensenbieb), maar wel een reiskostenvergoeding en consumpties. Ook krijgen ze ongeveer een maand van tevoren een training ter voorbereiding.

Weet jij een geschikte 'boek' of heb je een suggestie?

Neem dan voor donderdag 7 december aanstaande contact op met Pim van Luijtelaar, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling van gemeente Roerdalen via Pim.vanLuijtelaar@roerdalen.nl / 0475 25 53 33.