Eenzaamheid kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. In de gemeente Vaals is bijna de helft van de volwassen inwoners (zeer) eenzaam. De gemeente nodigt je uit om samen aan de slag te gaan met het aanpakken van eenzaamheid in onze gemeente.

Eerder dit jaar is de gemeente Vaals aangesloten bij de landelijke aanpak 'Een tegen Eenzaamheid'. Een van de pijlers is het creëren van een sterk netwerk. Daarom bouwt de gemeente Vaals aan een lokale coalitie. Ondernemers zijn een belangrijke en waardevolle partner binnen een lokale coalitie. Wat dit inhoudt, kun je lezen in dit bericht voor ondernemers - een voor eenzaamheid, bekijken op de website van gemeente Vaals Een tegen eenzaamheid en in de infographic toe met cijfers en feiten over eenzaamheid in Vaals.

Samen aan de slag

De gemeente nodigt je van harte uit om samen van gedachten te wisselen over mogelijkheden en aan de slag te gaan met het aanpakken van eenzaamheid in onze gemeente. Een eerste concrete mogelijkheid hiervoor is de 'Week tegen Eenzaamheid' die dit jaar voor de 11e keer plaatsvindt in Nederland en waar de gemeente Vaals dit jaar voor het eerst bij aansluit. De week duurt van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober en heeft als thema ‘Kom erbij’. ondernemers kunnen meedoen door bijvoorbeeld:

  • Informatie te verspreiden over eenzaamheid, het programma van de Week tegen Eenzaamheid, het Meldpunt Eenzaamheid.
  • Klanten/bezoekers te enthousiasmeren om deel tee nemen aan de activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid of te stimuleren om contact op te nemen met Meldpunt.
  • Zelf/samen met anderen een activiteit aan te bieden die waarbij contact en ontmoeting centraal staat.
  • Als (horeca)ondernemer speciale acties aan te bieden, zoals een grote tafel voor ontmoeting met een pot koffie en koekjes, speciale lunches voor kwetsbare doelgroepen met risico op eenzaamheid, sociale activiteiten organiseren in je eigen ruimte, enz.

Vragen

Op de website van Een tegen Eenzaamheid staan meer suggesties, maar mogelijk heb je zelf ook ideeën over hoe je zou kunnen aansluiten en wat je zou kunnen doen. Waarschijnlijk zijn er ook nog een aantal vragen, graag gaat de gemeente Vaals hierover met jou in gesprek. Je kunt hiervoor contact opnemen met Marjolein Wassenberg 043 30 68 554 of via m.wassenberg@vaals.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens