Met een resultaat van 40 procent minder verspilling, is de Horeca Food Waste Challenge Oost-Brabant maandag 13 mei feestelijk afgesloten. Tijdens het slotevent op het Koning Willem I College in Oss werd Golden Tulip Hotel Central uitgeroepen tot de winnaar van de tweede editie. Alle deelnemers ontvingen een certificaat van deelname én genoten van een heerlijke lunch, bereid door de studenten van de horeca-opleiding.

De dag startte met een warm welkom door Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel & Gezondheid van RNOB die nog maar eens de relevantie van de Challenge benadrukte.

20 procent van wat we in Nederland met elkaar verspillen vindt plaats in de horeca. Door voedselverspilling te reduceren draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat. Bovendien is het veel beter voor de portemonnee.

De deelnemers werden getrakteerd op een vol programma met inspirerende verhalen. Zo vertelden tweedejaars studenten van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College over de principes van Dutch Cuisine, waarin zij worden opgeleid. Culinair adviseur en keukenmanager Robert Siedenburg gaf een keynote over engineering in de keuken.

De menukaart als vertrekpunt
Siedenburg legt uit dat de aanpak van voedselverspilling al begint bij het nadenken over de gerechten die op de menukaart komen. “Denk hierbij aan producten van dichtbij en van het seizoen. Neem ook tijdig je medewerkers mee in het proces en leer ze bijvoorbeeld de portionering in de gaten te houden.”

Daaraan voegde Robert toe “Mensen eten met hun ogen, dus presentatie is van groot belang, maar de meeste gasten komen niet voor grote hoeveelheden. Maak eens gebruik van minder groot servies. Of begin met een startbuffet dat regelmatig aangevuld wordt en voeg walking-dinner gerechten toe aan je buffet.”

Tevens gaf Robert de deelnemers het advies om in gesprek te gaan met leveranciers over wat zij adviseren te doen met bijvoorbeeld snijverlies.

Prijsstijgingen
Door de prijsstijgingen van grondstoffen en personeel in de afgelopen jaren zijn horecaondernemers scherper geworden op hun inkoop, voorraadbeheer en verspilling. Dat bleek wel toen de cijfers bekend werden gemaakt. In totaal hebben de deelnemers 40 procent minder voedsel verspild ten opzichte van de vorige editie. Volgens Jan Goijaarts ‘Een resultaat om trots op te zijn. Hopelijk werkt jullie enthousiasme aanstekelijk en volgen meer ondernemers jullie voorbeeld.’

Na de uitreiking van de certificaten door wethouder Jan Goijaarts en de bekendmaking van de winnaar, werden de deelnemers getrakteerd op een heerlijke netwerk-lunch, bereid en uitgeserveerd door studenten van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College.

De compilatiefilm van het Slotevent is te downloaden via: https://we.tl/t-kg4P5NU4vq.

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant is een initiatief van RNOB in samenwerking met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Koninklijke Horeca Nederland, Koning Willem I College en Wastewatchers.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens