Het blijft kommer en kwel met De Groene Engel in Oss. De horeca komt niet voldoende op gang en het cultuurpodium is opnieuw in financiële moeilijkheden; het komt tienduizenden euro's tekort.

Naar eigen zeggen is het tekort veroorzaakt door drie langdurig zieken waartegen de stichting cultuurpodium De Groene Engel zich niet heeft verzekerd. De ziektevervanging en de daarbij komende kosten van extra personeel moet door de stichting zelf worden betaald. Deze onverwachte uitgaven en het tekort aan reserves hebben inmiddels flink in het budget gehakt en er is een groot tekort ontstaan.

Het cultuurpodium is enkele jaren geleden verzelfstandigd, maar heeft verzuimd een gedegen ziektekosten voor haar personeel af te sluiten. Wethouder den Brok zegt dat dit uitgezocht moet worden. Directeur Oscar Jansen zegt dat de stichting de laatste achttien jaar vrijwel geen ziekteverzuim heeft gekend en dat dit gewoon pech is.

Jansen benadrukt dat de programmering van De Groene Engel gewoon door kan gaan en zegt meer voorstellingen en bezoekers te hebben dan vorig jaar. Begin van dit jaar is het cultuurpodium los van het horecagedeelte komen te staan en is een nieuwe Groene Engel B.V. opgericht.

Als de horeca voldoende inkomsten zou opleveren, zou een gedeelte daarvan worden besteed aan het cultuurprogramma, maar als de horeca te weinig oplevert, mag het cultuurpodium daar niet onder lijden. Zo staat het in de afspraken met de gemeente Oss die de subsidie aan het cultuurpodium verstrekt. Voor de buitenwereld is het één Groene Engel, achter de schermen zijn het echter twee “spelers” die samen moeten werken.

De wethouder wil de komende weken middels een extern bureau duidelijkheid krijgen. Als daaruit blijkt dat de gemeente weer moet in de buidel moet, zal dat volgens hem op basis van vertrouwen moeten gaan, omdat de horeca inkomsten na een jaar nog niet voldoende zijn om het cultuurpodium te kunnen ondersteunen.

Direct advies nodig?

KHN-leden bellen 0348 48 94 89 van ma t/m vr 8.30 tot 17.00 uur, mailen naar info@khn.nl, of stellen hun vraag via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens