BIZ binnenstad Haarlem (Bedrijven investeringszone) heeft in samenwerking met de ondernemersverenigingen KHN Haarlem en Haarlem Centraal een innovatieve aanpak gelanceerd om de overlast van verkeerd geparkeerde fietsen in de binnenstad aan te pakken.

De nieuwe actie, genaamd ‘Bike Rating’, is ontworpen om fietsers op een vriendelijke en humoristische manier bewust te maken van hun parkeergedrag. De kern van Bike Rating is dat ondernemers de plek waar een fiets staat kunnen beoordelen aan de hand van sterren. Eén ster staat voor dramatisch, vijf sterren voor perfect. Zo geeft Bike Rating de mogelijkheid om fietsers aan te spreken op hun gedrag, maar dan wel op een luchtige toon en met een vette knipoog. Vanaf 5 juni 2024 worden de eerste beoordelingen uitgedeeld.

Zo werkt Bike Rating
Ondernemers kunnen papieren bandjes aan het stuur van een fiets hangen en daarmee de plek waar de fiets staat, beoordelen. Voor fietsen die op een ronduit asociale plek staan, is er het bandje met één ster. Staat een fiets op een daarvoor bestemde plek, dan kan de ondernemer een bandje met vijf sterren omhangen. Natuurlijk zijn de bandjes ook voorzien van luchtig commentaar. Zo staat op het bandje met één ster ‘Wat denk je er zelf van?’ en bij vijf sterren ‘Je bent de fietsparkeerheld van de dag’. Ook staat een oproep op de bandjes om de volgende keer de fiets (weer) op een ‘goede’ plek te zetten om zo een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de stad. Want dat is natuurlijk het uiteindelijke doel van Bike Rating.

De toekomst
Bij de lancering van Bike Rating worden de bandjes door de ondernemers aan de fietsen gehangen. “In de toekomst kan hiervoor een speciaal team worden ingezet, het Bike Rating Team. Een
promotieteam dat op bepaalde tijden door de stad trekt en bandjes aan fietsen hangt en zo een grote groep fietsers kan aanspreken op de plek waar ze hun fiets hebben neergezet. Maar dan wel op een ludieke manier.” Aldus Hildo Makkes, voorzitter van de BIZ Binnenstad Haarlem.

Ondernemersinformatie:
De labels worden de komende weken bij bedrijven rondom “hotspots” uitgedeeld met instructie en een baliebordje. Mocht je eind juni nog niets ontvangen hebben, en vind je jouw locatie ook een notoire hotspot waar fietsen structureel verkeerd geparkeerd worden, dan kan je een set labels gratis krijgen bij de VVV op de grote Markt.

Bron: Ondernemers pakken verkeerd geparkeerde fietsen aan met Bike Rating – Centrum Haarlem (centrum-haarlem.nl)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens