Het kan je niet zijn ontgaan dat er een actiegroep is (waarvan Johan de Vos woordvoerder is) die er voor pleit om de terrassen dinsdag 2 maart naar buiten te zetten.

Of dit betekent alleen uitstallen en mensen niet laten zitten en of bedienen laten ze in het midden. Inmiddels is duidelijk dat ze dat aan de ondernemer zelf over laten, maar het wel een goed idee vinden dat terrassen open gaan. Verantwoorde opening van de horeca begint wat hen betreft met de terrassen. Veel ondernemers vragen ons wat KHN Amsterdam er van vindt en wat ze zouden moeten doen.

Steunt KHN de actie?

De actie om desnoods zonder toestemming open te gaan, is niet de lijn die wij vanuit een bestuur kunnen stimuleren. Maar we hebben wel enorm veel begrip hiervoor. Het is een duidelijk signaal naar Den Haag. We hebben als bestuur serieus overwogen de actie te ondersteunen toen die in eerste instantie alleen leek gericht op het uitstallen van de terrassen. Echter ook dan is het een hele uitdaging om mensen van het terras af te houden. Zie de overvolle pleinen en parken en soms ook de enorme drukte rondom onze take away locaties.

Daarnaast is niet iedereen geholpen met alleen de terrassen open. We willen niet dat dit een verkiezingsstunt is, een doekje voor het bloeden. We denken dat er veel meer kan. Uiteraard moet je ergens beginnen. Laten we helder zijn; de terrassen kunnen open, maar ook de binnenruimtes kunnen open.

Spoedoverleg over heropening horeca

KHN heeft gisteren opgeroepen tot een spoedoverleg en vroeg het kabinet om nog deze week met ons om de tafel te gaan om de verantwoorde heropening van de horeca te bespreken. Vanmiddag vindt er een spoedoverleg plaats met demissionair minister Bas van ‘t Wout en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer om het o.a. hierover te hebben. KHN is van mening dat de horeca al eerder heeft bewezen hierop voorbereid te zijn en dus zonder overtreden van wetten en regels, volgens de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening open moet kunnen. Dat ondersteunen we vanuit Amsterdam.

Overleg burgemeester Halsema

Volgende week zijn we in gesprek met burgemeester Halsema om te spreken over hoe we een heropening van de horeca in goede banen kunnen leiden. Eerder deze week heeft ze te kennen gegeven dat ze het Kabinet vraagt snel naar de mogelijkheden voor terrassen te kijken. Zie hier het artikel in het Parool.

Moet je wel of niet meedoen aan de actie?

Kortom, voor nu roept KHN niet op de actie te ondersteunen. We begrijpen dat ondernemers willen tonen dat het zo niet langer gaat. Het is dan ook aan iedereen zelf om na te gaan of je mee gaat doen. We hebben niet de indruk dat heel veel ondernemers in Amsterdam dit gaan doen, maar volg ook de media de komende dagen. We weten ook niet hoe de burgemeester zal optreden. Grapperhaus geeft aan dat ondernemers een boete riskeren.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens