Wil jij met je zaak ook een bijdrage leveren aan een betere samenleving, sociale verbinding bevorderen en eenzaamheid tegengaan? Meld je dan aan voor de participatiekeuken.

Participatiekeuken heeft het bestuur van KHN Den Haag gevraagd onderstaand bericht met jou als KHN lid te delen.

Hoe het begon, ...

Ben Lachhab kwam naar Nederland als zoon van een Marokkaanse arbeidsmigrant; hij zag in Nederland dat de kloof tussen arm en rijk groot was. Individualisme lijkt hier de norm. Uit zijn moederland kende hij een ander voorbeeld: mensen delen hun voedsel samen met elkaar, zittend aan één grote tafel. Terwijl ook in Nederland de mensen een betere Samenleving willen.

De kiem voor de Participatiekeuken werd gelegd

De Participatiekeuken vindt dat iedereen erbij hoort; Ieder mens wil gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Drie basisuitgangspunten staan centraal: 1. Eten verbindt – 2. Participeren werkt – en 3. Samen zijn versterkt. De Participatiekeuken ontwikkelt verschillende concepten met als doel de samenleving te verbeteren. Dat doen we door eenzaamheid tegen te gaan en verbinding tussen alle mensen (ongeacht afkomst, religie, opleidingsniveau, klasse) te versterken en hun veerkracht te verhogen. Iedereen is welkom en samen eten is de leidraad.

In de eenzame winter van 2020 - 2021 stopten vele initiatieven met hun activiteiten. Maar Ben Lachhab niet. Hij startte de Participatiekeuken met als doel honderdduizend gratis maaltijden te verstrekken. Vervolgens werkte hij samen met de Haagse Horeca (onder andere Villa Ockenburg, Marriott, catering Meesters) en ontstond de soeperwinter. Hierbij werd soep gemaakt en uitgedeeld aan kwetsbare ouderen. Een enorme impact.

Het idee van samen eten staat centraal bij de AANSCHUIFTAFEL. Door heel Den Haag stellen bedrijven, zorginstellingen en horecazaken gastvrij een aanschuiftafel open waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en gezellig samen eten.

Bij een Horeca - aanschuiftafel biedt de horecaondernemer tegen een eigen bijdrage van de gast een maaltijd aan; de ondernemer mag zelf het aantal beschikbare plekken bepalen, en hoe vaak hij een aanschuiftafel organiseert.

Wat biedt de Participatiekeuken?

De Participatiekeuken faciliteert deze aanschuiftafels met onder andere een optimaal beveiligde website met online reserveringssysteem (online betalen is ook mogelijk), training hierbij, een telefoondienst, marketinghulpmiddelen, een vrijwilligersplatform (bediening en koks die op locatie kunnen helpen). Ook stelt de Participatiekeuken gratis voedingsmiddelen beschikbaar.

Wat is de meerwaarde om als horeca - partner een aanschuiftafel te organiseren?

De horeca voorziet steeds meer de rol van verlengde huiskamer, waar iedereen welkom is, en verbindingen tussen mensen ontstaan. Voor de horecaondernemer is dit interessant omdat hij het maximale uit zijn kosten en inkoop haalt, door de aanschuiftafel te organiseren op rustige momenten (waarop personeel aanwezig is). Hij kan producten gebruiken die "op" moeten.

Daarnaast vergroot hij zijn klantenkring en genereert positieve naamsbekendheid. Via het vrijwilligersplatform komt de horecaondernemer in aanraking met mogelijk nieuw personeel.

De gasten betalen een eigen bijdrage om de kosten te dekken.

Best practice

Het Marriott hotel organiseert al een jaar lang maandelijks een diner; mensen uit heel Den Haag treffen elkaar hier, de 30 beschikbare plekken zijn al weken tevoren gereserveerd. Vrijwilligers verzorgen de bediening en ondersteunen de kok. Het bevordert de creativiteit in de keuken en de gasten laten positieve reviews achter.

Quote Marriott: "de waardering van de gasten is enorm. Mijn medewerkers zien het als een beloning".

Horeca aanschuiftafel (participatiekeuken.nl)

Enthousiast geworden?

Wil jij met je zaak ook een bijdrage leveren aan een betere samenleving, sociale verbinding bevorderen en eenzaamheid tegengaan? Dan kun je contact opnemen met Ruben Senden, via ruben@participatiekeuken.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens