De strengere maatregelen die de afgelopen twee weken golden voor o.a. musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen, bibliotheken, etc. worden opgeheven. Maar de maatregelen die sinds woensdagavond 14 oktober 22:00 uur gelden voor eet- en drinkgelegenheden, blijven voorlopig van kracht. Dit maakten premier Rutte en minister De Jonge vanavond bekend. Ook deelden zij mee dat er wellicht verdere versoepelingen kunnen komen vanaf medio december, maar daar wilden ze nu nog niet op vooruitlopen. Waarschijnlijk volgt er op 8 december een nieuw afwegingsmoment. Dit is teleurstellend, aangezien premier Rutte vorige week nog aangaf voor eind deze week te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan. Met de dalende cijfers gloort er wel een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, maar écht perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden blijft vooralsnog uit. De onzekerheid is groot en horecaondernemers zijn door hun reserves heen. In een reactie op de persconferentie roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet dan ook dringend op om zo snel mogelijk met de volgende acties te komen: · Duidelijkheid over wanneer de horeca, of delen van de horeca, weer open kan · Verbeteringen van het lopende steunpakket

Snel duidelijkheid is op dit moment het belangrijkste voor de horeca

Voorlopig moet een groot deel van de horeca haar deuren nog gesloten houden. De grote vraag is dan ook wanneer die horecabedrijven weer open mogen en onder welke voorwaarden. Voor alle horecaondernemers is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en gericht plannen kunnen maken voor de toekomst en het voortbestaan van hun bedrijf. Perspectief voor de decembermaand is ook cruciaal; horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden. KHN heeft concrete ideeën over perspectief richting de heropening van de horeca en gaat daarover graag in gesprek met het kabinet.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We hebben vorige week weliswaar een goed gesprek gehad met minister-president Rutte. Hieraan geven we heel graag een concreet vervolg. KHN wil de gesprekken met zijn ambtenaren voortzetten, meedenken en concrete afspraken maken over wanneer de horeca weer open kan en onder welke voorwaarden. De fieldlabs die vorige week zijn aangekondigd, kunnen daarbij wellicht ook een rol spelen. Volgens ons zijn er zeker mogelijkheden om op 15 december, binnen alle sectoren, verantwoord open te gaan. Ook omdat we nog steeds geen wetenschappelijke onderbouwing hebben ontvangen dat de maatregelen voor de horeca gegrond zijn.”

KHN maakt zich hard voor solide steunpakket

Ondernemers teren al maanden op hun reserves. Dat er niet al veel meer faillissementen zijn geweest tot nu toe heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig op eisen en dat ondernemers zelf ca. 3,5 - 4 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. Willemsen: “De aanvullingen op het steunpakket die twee weken geleden werden aangekondigd, zijn een goede eerste stap, maar absoluut niet genoeg. Er moet meer vergoed worden - én bovendien sneller - om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.” KHN is daarom volop in gesprek met het kabinet, Kamerleden, rechtstreeks én via VNO-NCW en MKB-Nederland, om te pleiten voor een solide aanvullend steunpakket voor de horeca met betere compensatie en gerichtere steun, onder andere ook voor starters. KHN heeft recent twee brieven gestuurd aan de ministers Wiebes en Koolmees; een brief waarin we specifiek aandacht vragen voor een beter steunpakket én een aparte brief waarin we aandacht hebben gevraagd voor de moeilijke positie waarin starters verkeren, omdat zij voor 1 maart geen referentie-omzet hebben en daardoor niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen.

Wat er volgens KHN aangepast moet worden aan het huidige pakket

KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. Als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, dan moet de overheid ook de portemonnee trekken. Het kan niet zo zijn dat je de horeca voor 100% sluit en bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan. KHN adresseert onderstaande verbeterpunten daarom ook (opnieuw) bij het kabinet en de Tweede Kamer:

  • De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De TVL-vergoeding moet naar 100 procent. Zonder een maximum.
  • De NOW-vergoeding moet weer terug naar maximaal 90% (in het derde steunpakket gaat dat naar 80%). Overigens is het voor onze sector al nooit feitelijk 90% geweest, eerder 60-65% doordat sommige kosten niet worden vergoed, het omzetverlies niet 100% is en de loonsom lager is dan de referentiemaand.
  • Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.
  • Deeltijdontslag (en dus ook deeltijd-WW) moet mogelijk worden gemaakt.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens